rasinformatie van de Aidi


sluit venster

Aidi

Geschiedenis

Andere benamingen: de Chien de l'Atlas, de Algerijnse Herdershond, de Atlas Sheepdog, de Kabyle Dog. De Aidi werd oorspronkelijk gefokt om de Nomaden van Noord-Afrika en hun eigendommen te bewaken. Pas later werd hij in Marokko ingezet als bewaker van kuddes schapen en geiten. Het ras bestaat uit zeer veelzijdige honden, die zeer bekwaam zijn in hun werk. Omdat hij een goede neus heeft werd hij ook gebruikt als jachthond. De Aidi wordt vaak gekoppeld aan een renhond, zoals de Sloughi, waarbij de Aidi het wild opspoort en de Sloughi het achtervolgt en pakt. De Aidi is kleiner dan en heeft een minder dominerende aard dan de meeste andere kuddebewakers. Hij is een goede waakhond en gezelschapshond.


Sociale aanleg

De Aidi kan zich aanpassen aan het stadsleven, mits hij voldoende uitdagingen heeft om zijn energieke aard uit te leven. Het is een rustieke, enorm sterke en beweeglijke hond. Hij is waakzaam en steeds tot actie bereid. Hij is moedig en staat klaar om zijn baas en zijn huisgenoten te beschermen tegen roofdieren en vreemden.


Karakter

Woest, waaks, onvriendelijk.


Opvoeding
Beweging

De Adi heeft redelijk veel beweging nodig.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Glad aanliggend, niet te kort, grof en stug.


Verzorging

Adi's hebben een gemiddelde hoeveelheid vacht verzorging nodig. De vacht kan eens per week grondig worden door geborsteld. Tijdens de verharingsperioden kan een dagelijkse borstel beurt noodzakelijk zijn


Bijzonderheden
sluit venster