rasinformatie van de Airedale Terrier


sluit venster

Airedale Terrier

Geschiedenis

In het midden van de 19de eeuw bestond er in Groot-BrittanniŽ de Black and Tan TerriŽr. Het was een hond die bekend stond om zijn moed, goede gezichtsvermogen en goed gehoor. Maar hij had geen fijne neus en kon niet goed zwemmen. Door kruisingen met Otterhounds kon hij in het water jagen. Het eindresultaat, de Airedale TerriŽr, heeft alle goede eigenschappen van beide voorouders. De rasnaam is afgeleid van het dal van de rivier de Aire. Omdat ze zo betrouwbaar zijn, waren Airedales in Engeland tijdens de oorlog in dienst van het leger.


Sociale aanleg

Over het algemeen gaan Airedale TerriŽrs goed om met katten en andere huisdieren, en met kinderen zijn ze erg gedudlig. Ten opzichte van andere honden kan de Airedale wat dominant zijn, maar dit is ook afhankelijk van de opvoeding en de hond in kwestie.


Karakter

Actief, waaks, vrolijk, vriendelijk.


Opvoeding

De Airedale TerriŽr is intelligent genoeg om snel door te hebben wat er van hem verlangd wordt. Probeer de training zo afwisselen mogelijk te maken, want als de hond steeds weer hetzelfde commando moet opvolgen, wordt hij koppig. Hij moet de oefeningen echt een uitdaging vinden.


Beweging

De Airedale TerriŽr heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Driemaal daags een blokje om met daarnaast spelen in de tuin zorgt voor voldoende lichaamsbeweging. De honden zijn normaal gesproken dol op balspelletjes, zwemmen en apporteren, en kunnen als ze eenmaal zijn uitgegroeid prima naast de fiets lopen.


Trainingen/hondensporten

Airedale TerriŽrs kunnen met de juiste baas erg goed presteren in de diverse takken van de hondensport, zelfs in de africhting.


Beharing

Hard, dicht, draadachtig met korte, zachtere ondervacht.


Verzorging

De Airedale TerriŽr heeft in de regel niet veel borstel- en kambeurten nodig. De vacht moet ongeveer tweemaal per jaar geplukt worden, maar showhonden hebben een intensievere vachtverzorging nodig. Mocht het nodig zijn, dan knip je het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster