rasinformatie van de Akita Inu


sluit venster

Akita Inu

Geschiedenis

Een Akita Inu genaamd Hachiko werd in Japan een nationaal symbool van trouw. Deze hond ging namelijk iedere dag naar het station om zijn baas af te halen. Ook toen zijn baas was gestorven, wachtte Hachiko trouw iedere avond tot middernacht. Hij hield dat negen jaar lang vol. Toen stierf ook hij. De Akita Inu is een oud ras dat gezondheid en geluk vertegenwoordigt. Het werd gebruikt voor de jacht op de beer en het wilde zwijn. Er was een tijd dat alleen de keizerlijke familie Akita's mocht hebben. Tegenwoordig maakt het ras officieel deel uit van het nationale erfgoed van Japan en de verzorging van een kampioen wordt gesubsidieerd.


Sociale aanleg

De meeste Akita Inu's hebben geen boodschap aan andere honden en kunnen dan ook prima als enige hond gehouden worden. De meeste zijn zelfs uitgesproken dominant tegenover soortgenoten, zeker als deze van hetzelfde geslacht zijn. Aan katten en andere huisdieren zal je ze al vroeg moeten laten wennen, dat voorkomt later problemen. Over het algemeen gaan deze honden redelijk goed met kinderen om, op voorwaarde dat ze de hond in zijn waarde laten. De Akita zal zich nooit als speelkameraadje opwerpen. Vreemden zullen een wat gereserveerde ontvangst van deze hond krijgen.


Karakter

Betrouwbaar, actief, intelligent, onafhankelijk.


Opvoeding

Bij een baas die stevig in zijn schoenen staat en zeer consequent is, kan de Akita Inu veel leren. De hond presteert het beste als de oefeningen niet te lang achter elkaat herhaald worden. Dit ras is niet geschikt voor een beginnern, tenzij je je heel goed laat begeleiden.


Beweging

De Akita Inu heeft een groot uithoudingsvermogen, maar het is geen probleem als je eens een dag niet zo veel tijd hebt om een lange wandeling te gaan maken - de hond zal zich moeiteloos aanpassen. Vergeet echter niet dat deze honden een sterk jachtinstinct hebben en dat ze eenmaal onaangelijnd in een wildrijk gebied wel eens de benen kunnen nemen.


Trainingen/hondensporten




Beharing

Middelmatig lang, recht en goed afstaand, met dichte zachte en wollige ondervacht.


Verzorging

Dit ras is gemakkelijk te verzorgen. De Akita Inu zal ongeveer twee keer per jaar een korte, maar hevige rui doormaken. In die ruiperioden kan een goede kam met een dubbele rij metalen tanden uitkomst bieden.


Bijzonderheden

De Akita Inu is in Japan tot 'nationaal monument' uitgeroepen en staat in hoog aanzien.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster