rasinformatie van de Alaskan Malamute


sluit venster

Alaskan Malamute

Geschiedenis

De Alaskan Malamute, een imposante poolhond, heeft zijn rasnaam te danken aan de Malamutes, een Inuit-volk. Niemand weet precies hoe zijn vroege voorouders in Alaska terecht kwamen, maar deze honden pasten zich in ieder geval prima aan de ijzige omstandigheden aan. Ze trokken slee‘n, hoedden kariboes en zouden zelfs op ijsberen hebben gejaagd. Het ras ging bijna verloren door allerlei inkruisingen. Toegewijde liefhebbers hebben het van de ondergang gered. Jarenlang hebben deze energieke doordouwers een belangrijke rol gespeeld in expedities op de noordpool en de zuidpool.


Sociale aanleg

Alaskan Malamutes gaan in het algemeen erg goed om met kinderen - eigenlijk zijn ze vriendelijk tegen iedereen, wat er de reden van is dat ze nu niet bepaald geschikt zijn als waakhond. Ten opzichte van andere honden van hetzelfde geslacht kunnen ze wat dominant gedrag vertonen, maar dit is eerder uitzondering dan regel. Katten zijn niet de geschiktste huisgenoten voor dit ras, tenzij je de hond al op jonge leeftijd aan katten gewend hebt. In dat geval zal de omgang met deze dieren weinig problemen geven.


Karakter

Aanhankelijk, vriendelijk, intelligent, gehoorzaam, lief voor kinderen.


Opvoeding

Ondanks zijn vriendelijke aard moet deze hond met een vaste hand worden opgevoed. De Malamute heeft dus een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat en die het karakter van de Malamute goed begrijpt.


Beweging

beweging is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de opvoeding van een Alaskan Malamute. De hond heeft namelijk veel, heel veel beweging nodig. Wanneer je van tevoren al weet dat je geen zin hebt om dagelijks minimaal een uur met de hond te gaan fietsen, kan je beter niet aan dit ras beginnen. Malamutes voelen zich zowel binnens- als buitenshuis op hun plaats, maar ze zijn niet graag alleen. Laat deze hond alleen aangelijnd uit of zorg ervoor dat hij goed onder appel staat - hij wil nog wel eens de benen nemen.


Trainingen/hondensporten

Onder leiding van zo'n baas kan dit ras erg veel leren - zelfs behendigheid behoort dan tot de mogelijkheden, al zal de Malamute op wedstrijdniveau voorbijgestreefd worden door honden uit de herdershondengroep. In een aantal landen zijn er wel verenigingen actief die sledehondenwedstrijden organiseren of, bij gebrek aan sneeuw, wedstrijden met karren.


Beharing

Niet lang, maar dicht, dik, grof met dichte, olieachtige, wollige ondervacht.


Verzorging

De vacht van deze hond heeft niet erg veel verzorging nodig. In de ruiperiode kan je het beste een grove kam met een dubbele rij metalen tanden gebruiken om de losse haren uit de ondervacht te verwijderen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster