rasinformatie van de American Bulldog


sluit venster

American Bulldog

Geschiedenis

De Amerikaanse Bulldog lijkt sterk op zijn directe neef de Engelse Bulldog, die vanwege zijn bekendheid ook vaak kortweg Bulldog wordt genoemd. De Amerikaanse Bulldog is overigens een stuk groter en lijkt nog duidelijk in aard en gedrag op de werkhond van vroeger. Deze oersterke honden dreven vee, verhinderden dat het ging zwerven en beschermden het tegen wolven. Ook beschermden ze hun baas tegen rovers. Nog vroeger, toen \'bull-baiting\' nog was toegestaan, vochten ze vaak met stieren. Toen tegen het eind van de 19e eeuw ontwikkelde de Amerikaanse Bulldog zich als erf-, waak- en gezelschapshond. Soms wordt hij zelfs alleen op uiterlijk gefokt, maar de echte liefhebbers stellen hoge eisen aan zijn uithoudingsvermogen, lenigheid en snelheid. Hij moet goed worden gesocialiseerd en heeft veel behoefte aan ruimte en bewegingsvrijheid.


Sociale aanleg

Voor mensen van hun eigen gezin, inclusief de kinderen, gaan de American Bulldog door het vuur. Op eigen terrein zijn ze zeer waakzaam ten opzichte van onbekenden, maar als hun baas zegt dat het goed is, nemen ze dat wel aan. De meeste zijn bijzonder strijdvaardig ten opzichte van soortgenoten die niet tot de eigen roedel behoren, zeker als ze de hond uitdagen. Ze kunnen het echter vaak wel vinden met hondse huisgenoten die zich onderdanig en opzichte van ze opstellen. Dieren die tot het gezin behoren en waar de hond mee is opgegroeid, worden zonder meer geaccepteerd.


Karakter

Voortvarend en levendig.


Opvoeding

De American Bulldog is niet geschikt voor onervaren mensen en ook niet voor mensen die onevenwichtig of wispelturig zijn. Je moet zowel mentaal als fysiek sterk in je schoenen staan. Een rustige eigenaar die een natuurlijk overwicht op honden heeft, vormt met deze hond een goede combinatie. De honden zijn intelligent en er kan ze veel geleerd worden in een vrij kort tijdsbestek. Een harde opvoeding is uit den boze, maar een duidelijke, consequente en liefdevolle behandeling is noodzakelijk. Leer ze op jonge leeftijd dat je trekken aan de lijn niet accepteerd, want eenmaal volwassen zijn ze veel te sterk geworden om ze nog eenvoudig te kunnen corrigeren.


Beweging

De American Bulldogs zijn erg behendig en ze kunnen uren achtereen lopen, maar wanneer de eigenaar hier eens geen tijd voor heeft, passen ze zich in de regel aan. Heb je een goed omheind terrein dan zal de hond deels zelf in zijn bewegingsbehoefte voorzien. De meeste vinden balspelletjes erg leuk. In huis zijn ze rustig.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, niet meer dan 2½ cm lang varierend van zacht tot stug.


Verzorging

De American Bulldog heeft weinig vachtverzorging nodig. Je kan de vacht eens per week met een harde harenborstel doorborstelen. In de verharingsperiode is een rubberen massagehandschoen een ideaal hulpmiddel om de dode haren uit de vacht te verwijderen.


Bijzonderheden
sluit venster