rasinformatie van de Appenzeller Sennenhond


sluit venster

Appenzeller Sennenhond

Geschiedenis

De Appenzeller Sennenhond (of Appenzell Berghond) is één van de Zwitserse Sennenhonden. De Sennenhonden ("sennen" = boerderij of sennenhut) ontwikkelden zich in Zwitserland waar zij gebruikt werden voor allerlei arbeid op het land. Volgens de meest gerespecteerde stelling werd de oude Molossus in de Zwitserse Alpen Regio geïntroduceerd door de Romeinse legioenen, in de eerste eeuw voor Christus. Dit leverde de hedendaagse Appenzeller op. De Appenzeller draagt bij aan het geloof in de Romeinse bekwaamheid in het fokken van honden van buitengewone kwaliteit. Het Appenzeller type werd eeuwen geleden geperfectioneerd, waarschijnlijk door kruisingen met verschillende Herdershonden, en waarschijnlijk ook met de Puli. Niet alleen in het Zwitserse Appenzell, maar ook in het Toggenburgdal en in St Gallen is deze variëteit van de Sennenhonden goed bewaard gebleven. In 1898 werd dit ras voor het eerst beschreven. Het is een zeer gewaardeerde hulp van de boeren bij het werk en als bewaker van huis en hof. De Appenzeller "Blassli" -zoals de Zwitsers dit ras noemen- is een keiharde werker gebleven en werkt in alle weersomstandigheden. Tegenwoordig is het ras vooral een trouwe en aanhankelijke gezinshond en bovendien een goede bewaker.


Sociale aanleg

Met andere honden gaan de Appenzeller Sennenhonden oveer het algemeen zeer goed om, en de omgang met vee en andere huisdieren zal weinig problemen veroorzaken, mits ze al jong aan deze dieren gewend zijn geraakt. Ten opzichte van vreemden stellen ze zich wat gereserveerd op, maar vrienden van de familie worden uitbundig begroet. Een gezonde en welopgevoede Appenzeller Sennenhond gaat goed om met kinderen. De hond is trouw aan het hele gezin, maar heeft de neiging zich aan één persoon in het bijzonder te hechten.


Karakter

Levendig, werklustig, waakzaam, trouw.


Opvoeding

De Appenzeller Sennenhond reageert het beste op een evenwichtige en zeer consequente opvoeding. Laat de hond zo veel mogelijk op een positieve wijze kennismaken met allerlei situaties, mensen en dieren. Hij leert vrij snel, deels omdat hij zeer intelligent is en deels omdat hij graag wat te doen heeft. Deze hond hoort niet in een kennel thuis, al is hij wel graag buiten, maar dan samen met zijn baas.


Beweging

Een hond als deze hoort eigenlijk niet thuis in een drukke woonwijk, daarvoor is hij veel te graag buiten. De Appenzeller Sennenhond is bijzonder ergvast, want zijn herdershondachtige aard zorgt ervoor dat hij niet snel de benen zal nemen. Wanneer hij op een boerderij een taak krijgt, zal hij zelf in zijn bewegingsbehoefte voorzien. In alle andere gevallen zal je er regelmatig met uw Appenzeller Sennenhond op uit moeten trekken, en als je daarnaast nog wat vervangend werk voor hem verzint, is hij helemaal gelukkig.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid en fly-ball zijn geschikte sporten voor dit ras.


Beharing

Kort, hard, dicht en glanzend.


Verzorging

De vacht van de Appenzeller heeft relatief weinig verzorging nodig. Zo nu en dan moet je met een rubberen borstel het dode en losse haar uit de vacht verwijderen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster