rasinformatie van de Argentijnse Dog


sluit venster

Argentijnse Dog

Geschiedenis

Als veel moderne rassen is de Dogo Argentino of Argentijnse Dog opgebouwd uit allerlei oude rassen. Rond 1920 ontstond dit krachtige en intelligente ras door de inspanningen van Dokter. A. Norres Martinez. Deze dog is niet zomaar moedig, hij is gespecialiseerd in de jacht op de poema en de jaguar. Tegenwoordig heeft de Dogo Argentino ook allerlei ander werk. Hij is onder andere speur-, reddings, waak- en verdedigingshond. Hij is vriendelijk en open. Maar vanwege zijn moed en kracht is hij alleen geschikt voor zeer ervaren liefhebbers. In het vaderland heet dit ras 'jalabinero', wat zoveel betekent als 'wildezwijnhond'.


Sociale aanleg

Met kinderen gaan Argentijnse Doggen over het algemeen goed om, al kunnen ze soms wat onstuimig zijn. Met katten en andere huisdieren is de omgang niet onmogelijk, maar als huisgenoten voor een Argentijn zijn ze niet echt aan te bevelen. Vergeet niet dat de Argentijn een jachthond is die over het algemeen een kat of schaap als prooi ziet.


Karakter

Moedig, vechtlustig.


Opvoeding

Deze hond is belsist geen hond voor beginners. De Argentijnse Dog behoort een evenwichtige, liefdevolle, maar zeer consequente opvoeding te krijgen. Probeer hem te belonen als hij dingen goed doet, en doet hij iets verkeerds, straf hem dan met behulp van je stem. De combinatie van afzondering in een kennel en een harde opvoeding brengt bij de Argentijnse Dog onvoorspelbare karaktertrekken naar boven.


Beweging

Aan een dagelijks blokje om heeft de Argentijnse Dog beslist niet voldoende. Wil je het dier een genoegen doen, dan neem je hem regelmatig mee op langere wandelingen. In een grotere, omheinde tuin zou de Argentijn zijn energie ook redelijk kwijt kunnen. In verband met zijn sterke jachtdrang en dominante gedrg ten opzichte van andere honden, moet hij goed onder appel staan wanneer je de hond onaangelijnd wilt laten lopen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort.


Verzorging

De vacht van de Argentijnse Dog is gemakkelijk in goede conditie te houden. Met een rubberen borstel verwijder je in de ruiperiode losse en dode haren. Houd de nagels kort en controleer regelmatig of de gehoorgang schoon is.


Bijzonderheden

Doofheid komt voor bij dit ras. Koop je puppy daarom alleen bij een betrouwbare fokker.


sluit venster