rasinformatie van de Australian Cattledog


sluit venster

Australian Cattledog

Geschiedenis

Andere benamingen voor deze hond: de Bleu Heeler, de de Red Heeler, de Australian Queensland Heeler of de Australische Veedrijvershond. In het midden van de 19de eeuw hadden emigranten in AustraliŽ goede honden nodig om het vrij lopend vee van het land naar Sydney te drijven. De Engelse 'Smithfield'-veedrijver was niet opgewassen tegen het terrein en door zijn voortdurend geblaf sloegen de koeien op hol. Er werden allerlei kruisingshonden als veedrijver uitgeprobeerd; met weinig succes. Uiteindelijk werd er na zestig jaar van kruisen een sterke, gehoorzame en harde werker gevonden. Hij was een mengeling van de Dingo, de Collie, de Dalmatiner, de Bull TerriŽr, de Bobtail en de Kelpie. Hij werd 'Queensland Heeler' of 'Blue Heeler' gedoopt en de veedrijvers waren erg in hun sas met deze stille, vinnige maar niet al te veeleisende veedrijver. De Queensland Heeler is zo veelzijdig dat hij niet alleen vee, maar ook paarden, geiten en zelfs eenden kundig en met veel zwier kan drijven en bewaken. De moderne rasnaam, Australische Veedrijvershond, beschrijft zowel zijn afkomst als zijn functie. Het uiterlijk van dit ras wordt overheerst door symmetrie, kracht en inhoud.


Sociale aanleg

Dit ras gedraagt zich voorbeeldig ten opzichte van soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Een voorwaarde voor dit voorbeeldige gedrag is wel dat ze al op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn.


Karakter

Attent, waakzaam, zeer trouw, wantrouwig tegenover vreemden.


Opvoeding

De Australian Cattledog is een zeer intelligente hond die graag wat leert en ook graag werkt. De opvoeding is daarom vrij eenvoudig. Je doet ze te kort als je niet met hem gaat werken. Een Australian Cattledog die zich verveelt, wordt ronduit lastig. Hij gaat zichzelf fan allerlei taken toebedelen die je waarschijnlijk wat minder op prijs zult stellen.


Beweging

Het ras waartoe de Australian Cattledog behoort, heeft veel beweging, maar vooral ook veel bezigheden nodig om hem lichamelijk en geestelijk in topconditie te houden. Wil je een gezinshond waar je niet al te veel mee hoeft te doen, dan is deze hond niet geschikt.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid is een uitermate geschikte sport, maar het mag wat de hond betreft ook fly-ball of een andere sport zijn. Zolang je hem intensief bezig laat zijn, zal hij je zeker niet teleurstellen.


Beharing

Hard, vlak, liggend stokhaar met korte, dichte ondervacht.


Verzorging

De vacht van de Australian Cattledog heeft niet veel verzorging nodig. Als je zo nu en dan de hond borstelt en kamt om het dode haar uit de vacht te verwijderen, is dat voldoende.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster