rasinformatie van de Australische Terrier


sluit venster

Australische Terrier

Geschiedenis

Ondanks zijn kleine formaat was de Australische TerriŽr van onschatbare waarde voor de vroege kolonisten in het ruige AustraliŽ. Hij is ontstaan uit allerlei terriŽrs, onder andere de oude Rough Coated TerriŽr uit Engeland. Hij was zowel gezelschapshond, ratten- en slangenvanger als waakhondje. Met hun zelfverzekerde aard en sobere, stoere lichaamsbouw konden deze hondjes hun taken goed aan. De vacht is weerbestendig. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en houden veel van hun baasje of vrouwtje. De Australische TerriŽrs van nu zijn overal op hun plaats, zowel in de stad als erbuiten.


Sociale aanleg

Op voorwaarde dat het kind de hond niet plaagt, zullen hond en kind prima met elkaar overweg kunnen. Vreemden daarentegen zullen de honden niet zonder meer accepteren, maar overdreven argwanend zijn ze nu ook weer niet. Visite wordt hoe dan ook aangekondigd. Leer ze al op jonge leeftijd met katten om te gaan, zodat ze ook met deze dieren later zonder grote conflicten kunnen samenleven.


Karakter

Pienter, aanhankelijk, bereidwillig.


Opvoeding

De opvoeding van de Australische TerriŽr moet strikt gebeuren omdat deze zelfverzekerde vrijbuiter er soms geheel eigen ideeťn op na houdt. Het zijn relatief snelle leerlingen.


Beweging

Het aanpassingsvermogen van de Australische TerriŽr is uitstekend, maar hij is pas in zijn element als hij lekker kan ravotten.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Hard, recht en ongeveer 6 cm lang; de kuif is zacht.


Verzorging

De Australische TerriŽr moet ongeveer eens in de drie maanden geplukt worden. Borstel en kam de vacht tussen deze plukbeurten door ongeveer ťťn maal per week, en houd daarnaast de gehoorgang vrij van haar. De voorkeur gaat uit naar een zeer harde vacht en daarom is het niet verstandig de hond vaak te wassen, want daar wordt de vacht sluik van. Een goed verzorgde Australische TerriŽr verhaart weinig.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster