rasinformatie van de Auvergne Pointing Dog


sluit venster

Auvergne Pointing Dog

Geschiedenis

De Braque d' Auvergne ( of Bleu d' Auvergne, Auvergne Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Staande Honden van het Brak-type. Al jaren bestaat het idee dat de Braque Franšais veranderd is onder invloed van zijn omgeving of door behendige selectie. Een andere, eveneens interessante suggestie is, dat hij van Malta kwam. Dit volgens een hypothese die gebaseerd is op het eenvoudige idee dat leden van de Orde der Maltezers, waar ook Franse ridders eens deel van uitmaakten, deze honden terug meenamen naar Frankrijk, toen de Orde in 1798 werd opgeheven. Helaas ontbreekt voor beide mogelijkheden van oorsprong overtuigend bewijsmateriaal. Maar de Braque d' Auvergne laat deze onwetendheid niet aan zijn hart komen; het is en blijft een verfijnd ras met uitstekende mogelijkheden. Deze 'Bleu' heeft een relatief mager uiterlijk, hoewel het een middelgrote en zeer krachtige hond is. Het is een taaie hond met behoorlijk lange benen. Een gelijkenis met de Pointer valt niet te ontkennen. Het is een sterke en actieve hond, met een fantastisch reukvermogen. Deze Braque d' Auvergne is een echte jachthond: met zijn neus in de lucht zoekt hij systematisch het veld af. Hij blijft dicht bij de jager, dringt door in het kreupelhout en gaat te water. De eerste rasstandaard van deze hond werd gepubliceerd in 1965.


Sociale aanleg

Met soortgenoten kunnen ze prima overweg en tegen kinderen zijn ze erg vriendelijk. Als je de hond al vroeg laat wennen aan katten en andere huisdieren, voorkom je later problemen.


Karakter

Schrander, gewillig.


Opvoeding

Deze honden zijn zeer prettige huishonden, wat bij weinigen bekend is. Ze zijn snelle leerlingen hebben niet veel baat bij een harde aanpak, meer eerder bij een consequente en liefdevolle opvoeding.


Beweging

Over het algemeen heeft dit ras zeer veel behoefte aan beweging en bezigheden. Ga eens met deze honden jagen, dat vinden ze heerlijk, maar maak je niet ongerust als dat niet tot de mogelijkheden behoort. Als je de hond regelmatig op een andere manier voldoende beweging en bezigheden biedt, zullen ze zich in huis prima aanpassen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, niet te fijn, glanzend.


Verzorging
Bijzonderheden
sluit venster