rasinformatie van de Azawakh


sluit venster

Azawakh

Geschiedenis

De Azawakh (of met andere woorden de 'Tuareg Sloughi Azawakh Hound') is genoemd naar een vallei in noordoost Mali. Maar hij leeft in een veel groter gebied en is niet onverwant aan de Sloughi. De Azawakh heeft een eigen geschiedenis, maar die is grotendeels onbekend. Hij trekt al eeuwen met de Toearegs door de zuidelijke Sahara, als gezelschaps- en jachthond, maar ook als waakhond. Al jong begint hij dieren te achtervolgen. Azawakhs worden goed gesocialiseerd, omdat ze als puppy's met de kinderen van de stam optrekken. Allerlei theorie‘n over zijn ontstaan doen de ronde. Sommigen benadrukken dat zijn aard typisch is voor een Oosterse windhond, anderen wijzen op een mogelijke verwantschap met de honden van het Oude Egypte. De Azawakh werd in de eerste helft van de 20e eeuw naar Frankrijk gebracht door officieren die dienst hadden gedaan in de Sahara. De Azawakh is een echte windhond; vooral zijn indrukwekkende grote borst en hoge bouw vallen op.


Sociale aanleg

De omgang met andere, gelijkgestemde honden verloopt probleemloos, en eigenlijk geldt dat ook voor kinderen, maar alleen als ze de hond in zijn waarde laten. Vanwege hun erg sterke jachtinstinct zijn de honden met katten en andere huisdieren niet erg te vertrouwen. Azawakhs zijn over het algemeen ten opzichte van vreemden nogal wantrouwend.


Karakter

Levendig, afwachtend, aanhankelijk en vriendelijk voor wie hij zelf uitkiest.


Opvoeding

Het is niet makkelijk deze hond op te voeden. De beste resultaten bereik je met veel geduld en inzicht in zijn karakter. Met lijfstraffen dwing je echt niet het respect van deze hond af, integendeel. Laat desondanks geen loopje met je nemen.


Beweging

Je kan dit ras niet veroordelen tot een dagelijks blokje om. Deze hond moet kunnen rennen, hij moet zijn tomeloze energie kwijt kunnen. Voor de fervente fietsers onder ons is de Azawakh dan ook uitermate geschikt. De hond kan namelijk kilometers lang naast de fiets draven zonder vermoeid te raken. In sommige landen, waaronder Nederland, is het bij de wet verboden zichtjagers zoals de Azawakh los te laten lopen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, fijn, zacht.


Verzorging

De vacht van dit ras heeft weinig verzorging nodig. Het is voldoende als je de hond zo nu en dan borstelt. Houd daarnaast de nagels kort en de oren schoon en kijk af en toe of het gebit tekenen van aanslag vertoont.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster