rasinformatie van de Barbet


sluit venster

Barbet

Geschiedenis

Eens was de Barbet (of Griffon d'arret a poil laineux) waarschijnlijk dé Waterhond van Europa, want de veelvuldige verwijzingen en illustraties suggereren een grote populariteit. Hij is één van de oudste Franse rassen, maar zijn exacte afkomst is onmogelijk te achterhalen. Er wordt gezegd dat hij ontzettend veel op de Oude Engelse Waterhond lijkt. Anderen menen dat hij waarschijnlijk afkomstig is van Noord Afrika en meegebracht werd door de Moren in de 8ste eeuw. Van de amtitieuze Franse ornitholoog M. Buffon leren we dat de Barbet van de 18de eeuw een dichte, gekrulde vacht had. De Barbet is bijna zeker de voorganger van de moderne Poedel, maar hij is bijna 220 jaar lang ongetrimd gebleven. Sommige showexemplaren van de Barbet worden tegenwoordig net als de Poedel getrimd. Verder wordt van de Barbet gezegd dat hij de voorouder is van de Bichon, de Epagneul, de Pyreneese Berghond en de Briard. Zijn gekrulde vacht beschermt de Barbet tegen koude en water, en zijn naam die dankt hij aan zijn baardje (barbe) onderaan de kin. Naast jachthond en gezinshond is hij ook een voortreffelijke blindgeleidehond.


Sociale aanleg

Barbets gaan goed om met soortgenoten en andere huisdieren, en ook de omgang met kinderen zal in de regel op weinig of geen problemen stuiten. Bij onraad zal de Barbet zeker zijn stem verheffen, maar verdere actie zal hij niet ondernemen.


Karakter

Temperamentvol, intelligent, dol op water, aanhankelijk, moedig, onvermoeibaar.


Opvoeding

De Barbet leert relatief snel, is gevoelig voor de stem van zijn baas, die hij het graag naar zijn zin wil maken. Het is ook bij dit ras van belang dat je consequent bent tijdens de opvoeding, want een baas die alles goed vindt en weinig gezag uitstraalt, wordt door de Barbet op den duur niet meer serieus genomen.


Beweging

Deze hond is van oorsprong een werkhond die dol op water is en graag apporteert. Hij past zich prima aan als huishond en is graag bij zijn gezin. Dit ras mag je dan ook niet wegstoppen in een kennel, daar zouden ze zich niet gelukkig voelen. Ga regelmatig langere stukken met de hond lopen en geef hem tijdens zo'n wandeling volop de gelegenheid zich onaangelijnd uit te kunnen leven.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Wollig, lang, dik en gegolfd, in strengen vallend, met een neiging tot vervilten.


Verzorging

De vacht moet zeer regelmatig goed geborsteld en gekamd worden, anders ontstaan er klitten die maar moeilijk ontward kunnen worden.


Bijzonderheden
sluit venster