rasinformatie van de Barzoi


sluit venster

Barzoi

Geschiedenis

In Tolstoj's beroemde boek Oorlog en Vrede wordt beschreven hoe met Barzois op wolven wordt gejaagd. Koppels van deze snelle Russische windhonden achtervolgden en grepen wolven. De Barzoi stamt af van de oude Russische Windhond, met invloed van Krim- en Bergwindhonden. Hij was geliefd bij tsaren en was in adellijke kringen een waardevol geschenk. Net als alle windhonden jaagt de Barzoi niet op zijn reuk- , maar op zijn gezichtsvermogen. Ondanks zijn sierlijke uiterlijk is hij een zeer moedige hond. Hij is goedaardig, tenzij hij wordt geprovoceerd. Verder is hij nogal gereserveerd, vooral tegen mensen die hij niet goed kent.


Sociale aanleg

De hodn houdt niet van opdringerige (vreemde) mensen. Deze waardige honden kunnen redelijk met oudere kinderen opschieten, maar zijn beslist ongeschikt als speelkameraadjes. Ze houden van hun rust en absoluut niet van ruwe spelletjes en dergelijke. Over het algemeen zijn ze prima met andere, gelijkgestemde honden te houden. Het is verstandig ze zo vroeg mogelijk te socialiseren met katten en andere huisdieren, maar het blijven altijd (zicht)jagers, wat inhoudt dat een wegvluchtend dier het jachtinstinct bij een Barzoi naar boven haalt.


Karakter

Kalm, terughoudend, vredelievend, wantrouwend tegen vreemden.


Opvoeding

De opvoeding moet op basis van wederzijns respect plaatsvinden. De honden die tot dit ras behoren, zijn niet erg gehoorzaam, dus verwacht geen wonderen, maar breng ze wel het meest elementaire bij.


Beweging

De Barzoi mag binnenshuis dan rustig en bijna onopvallend zijn, buitenshuis heeft hij veel ruimte nodig om veel, heel veel te kunnen lopen en rennen. In sommige landen, waaronder Nederland, is het verboden windhonden los te laten lopen. Over het algemeen vindt de Barzoi het heerlijk als hij naast de fiets mee mag lopen, maar wees alert: een Barzoi kan het op zijn heupen krijgen als hij een prooi in het vizier krijgt, dan moet je snel kunnen reageren.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, gegolfd of met grote krullen, glanzend; kort op het hoofd, de oren en voorzijde benen.


Verzorging

Je moet de Barzoi-vacht regelmatig borstelen. Knip het teveel aan beharing tusse de voetzolen weg. Deze honden hebben met name in de groeifase een hoogwaardige en goede voeding nodig. Bezuinig hier nooit op!


Bijzonderheden

Deze majestueuze hond komt het beste tot zijn recht bij een eigenaar die een goed omheind stuk grond heeft waar de hond overdag zo nu en dan naar hartelust kan lopen en rennen. Binnenshuis is de hond graag dicht in de buurt van zijn eigen gezin. De Barzoi is erg op rust en comfort gesteld, en daarom hoort deze hond niet in een kennel thuis.


Gemiddelde leeftijd: 9 jaar.

sluit venster