rasinformatie van de Basset Artesien-Normand


sluit venster

Basset Artesien-Normand

Geschiedenis

De Basset Artèsien Normand vind rond de 19de eeuw zijn oorsprong uit de twee type Basset d'Artois en de basset Normand in noord en midden Frankrijk. Deze honden waren van normale beenlengte en werden gebruikt voor de jacht te paard. Later heeft Leon Verrier deze twee samen gebracht en zo ontstond de Basset Artèsien Normand. Bas is laag in het Frans. Deze honden waren minder vlug en dus ook te voet te volgen. Pas in 1938 werd het ras erkent door de Sociètè Canine. Eeuwen lang beschikte voornamelijk mensen van adel een Basset meute. Nog steeds zijn er kastelen in Frankrijk waar kennels in takt zijn gebleven. De Basset werd voornamelijk gebruikt voor het moe jagen van wild. Hij is zeer spoor vast en heeft een heldere bijzonder krachtige blaf, hij is laagbenig dus goed in te zetten op de minder begaanbare plaatsen voor de jacht op hazen en konijnen. Ook nu word hij nog wel gebruikt voor de jacht, de klassieke wijze van jagen de ’Venerie’ word in Frankrijk nog wel bedreven, maar is in ons land moeilijk te realiseren. Daarom word hier gebruik gemaakt van de slipjacht. Daarbij word het spoor van bv een haas geïmiteerd.


Sociale aanleg

Deze hond leeft in zijn land van herkomst voornamelijk in een meute en kan het dan ook prima vinden met andere honden. Als je hem al vroef socialiseer meet katten en andere huisdieren, zal de omgang met deze dieren later geen problemen geven. Houwel bezoekers luid worden aangekondigd, kunnen ze rekenen op een warm onthaal.


Karakter

Aanhankelijk, trouw, eigengereid, vrolijk, veel jachtpassie.


Opvoeding

Houwel de Basset een beetje eigenzinnig is, kan je hem met veel geduld, liefde en volharding best het een en ander bijbrengen. Wees wel consequent.


Beweging

Ga met deze Basset regelmatig wat langere stukken wandelen, maar pas op: als hij een wildspoor ontdekt, kan hij er wel eens vandoor gaan - wat eigenlijk voor de meeste honden uit deze groep geldt. Mocht dit onverhoopt toch eens gebeuren, leg dan op de plaats waar je de hond bent kwijtgeraakt een kledingstuk of iets anders neer waar jouw geur aan zit. Tien tegen een dat je hond de volgende morgen of na een aantal uren weer op die plaats vindt.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en dicht.


Verzorging

Zo nu en dan haal je een rubberen borstel over de vacht om de losse haren te verwijderen. Hou de oren schoon en gebruik hiervoor eventueel kwalitatief goede oorcleaner - gebruik nooit wattenstaafjes, die het vuil alleen maar verder de gehoorgang in proppen. De nagels hou je kort door ze wanneer dat nodig is wat bij te vijlen.


Bijzonderheden
sluit venster