rasinformatie van de Basset Bleu de Gascogne


sluit venster

Basset Bleu de Gascogne

Geschiedenis

De Bleus de Gascogne bestaan in vier varianten: de Grand Bleu, de Petit Bleu, de Griffon Bleu en de Basset Bleu. De Bleu de Gascogne vindt zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. De Basset Bleu is bekend sinds 1893, al zullen er ook voor die tijd wel Bassets Bleus bestaan hebben, doch daarover staat niets op papier. De deskundigen zijn het er nog altijd niet over eens of de Basset Bleu ontstaan is uit een mutatie of dat er in de voorouders van de betreffende honden een briquet (een middenslag) voorkwam, afkomstig uit een kruising van een briquet en een basset.


Sociale aanleg

Deze hond leeft in zijn land van herkomst voornamelijk in een meute. Hij kan het dan ook prima vinden met andere honden. Maar ook kinderen en/of bezoek zorgen zelden of nooit voor problemen. Laar de hond al vroeg wennen aan katten en andere huisdieren, dan zal hij ook hun gezelschap probleemloos verdragen.


Karakter

Vriendelijk, eigengereid, veel jachtpassie.


Opvoeding

Deze hond is een beetje eigenwijs, een eigenschap die dit ras van nature eigen is. Dit wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is hem het een en ander bij te brengen. Als je hem niet al te hard opvoedt, maar zijn karakter in banen leidt, is deze Fransoos een heel prettige huisgenoot.


Beweging

Ga regelmatig wat langere stukken met deze hond lopen, maar pas op: als hij met zijn uitmuntende neus een spoor van wild ontdekt, kan hij wel eens de benen nemen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en dicht.


Verzorging

In principe heeft de vacht van de Basset Bleu de Gascogne niet veel verzorging nodig. Zo nu en dan haal je een rubberen borstel over zijn vacht om de losse haren te verwijderen. De oren mogen daarentegen nooit verwaarloosd worden. Controleer regelmatig of ze schoon zijn en gebruik zo nu en dan een goede oorcleaner om de gehoorgang schoon te houden. De nagels hou je kort door ze wat bij te vijlen.


Bijzonderheden
sluit venster