rasinformatie van de Basset Hound


sluit venster

Basset Hound

Geschiedenis

Oorspronkelijk een Franse brak. Om wild uit dichte begroeiing te kunnen drijven, staat hij zeer laag op zijn benen. Zijn naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor laag, namelijk 'bas'. Hij lijkt misschien traag, maar is zeer zelfstandig en volhardend: een eeuwenoude, zeer intelligente jachthond. Zijn gladde, dichte vacht en korte benen zijn ideaal voor het werk in laag kreupelhout. De Basset Hound is niet alleen een fervente jachthond, maar ook een vriendelijke, toegewijde gezinshond. Wel moet hij veel bewegen. In Amerika werd het ras een rage nadat een puppy in 1928 op de omslag van Time Magazine stond om de aandacht op de jaarlijkse grote hondenshow te vestigen.


Sociale aanleg

Deze honden zijn prima kameraadjes voor kinderen, en gelukkig kunnen ze ook goed opschieten met soortgenoten en andere dieren. Tegen vreemden zijn ze vriendelijk, maar als ze onraad ruiken, zal je zeer zeker hun zware blaf kunnen horen. Deze bijzondere honden kunnen niet zo goed tegen alleen zijn. Wanneer je van tevoren al weet dat je jouw hond elke dag meerdere malen alleen moet laten, doe je er goed aan geen Basset te nemen.


Karakter

Rustig, eigenwijs, aanhankelijk.


Opvoeding

Basset Hounds zijn eigenzinnige dieren, wat wil zeggen dat ze nu niet direct uitmunten in het opvolgen van commando's. Maar met een consequente aanpak en veel geduld kan je deze honden zeker het een en ander bijbrengen. Een jonge Basset mag je nooit uitputten door hem bijvoorbeeld te lange wandelingen te laten maken. De jonge hond heeft namelijk al zijn energie nodig om een goed en sterk gestel op te bouwen.


Beweging

Een Basset Hound is een hond vallend onder de groep "lopende honden" daarom ook heeft een Basset minimaal 1 keer per dag een stevige wandeling nodig van ca. een uur. Liefst lekker los lopende in het park/bos o.i.d. Dat uiteraard pas als ze de grootste groei achter de rug hebben. Na een maand of 6 begint u de uitlaat beurten op te bouwen. Binnen een maand lopen ze dan al flink mee. Daarnaast kunt u de basset dan 3 x per dag een kortere wandeling geven.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en glad.


Verzorging

De vachtverzorging van de Basset Hound heeft niet veel om handen. Met een rubberen handschoen verwijder je in de ruiperiode de dode en losse haren. Ongeveer één keer per week moet je de oren goed schoonmaken, zowel in- als uitwendig. Ook voor deze hond geldt dat je zijn nagels kort moet houden. Wanneer dat nodig is, moet je de huidplooien schoonmaken. Geef deze Basset niet te veel tussendoortjes, hij heeft namelijk nogal aanleg dik te worden. Bij Bassets met sterk hangende oogleden is het verstandig zo nu en dan de ogen te druppelen. Omdat dit ras erg snel groeit, is het af te raden op de voeding te bekibbelen, zeker als de hond nog in de groei is.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster