rasinformatie van de Beagle


sluit venster

Beagle

Geschiedenis

De afstamming van de Beagle is zo oud dat details onbekend zijn. Iedere liefhebber heeft zo zijn eigen opvattingen, maar de meeste zijn het er wel over eens dat hij één van de oudste Brakkenrassen is. Hoewel sommigen aannemen dat hij al in Romeinse tijden in Groot-Brittannië leefde, kwam hij daar zeker in de 16de eeuw al voor. Dat hij verwant is aan Foxhounds staat als een paal boven water. Ook over de naam wordt verschillend gedacht. Is die ontleend aan het Franse 'beguele' ('keel' vanwege zijn luide stem) of van het Engelse 'beag' of 'beg' ('klein', vanwege zijn formaat) ? Beagles werden namelijk ook zeer klein gefokt. Beagles hebben tegenwoordig een minimumschofthoogte van 33 cm, een maximumschofthoogte van 40 cm en wegen ongeveer een 15 kg. Met de Beagle wordt zowel individueel als in de meute gejaagd. Het is een jacht- en gezinshond. Als huishonden vereisen Beagles veel ruimte, sociaal contact en beweging. Het zijn trouwe en betrouwbare huisgenoten, mits goed opgevoed. President Lyndon Johnson had een paar Beagles, maar ook de 'stripheld' Charlie Brown (Peanuts) heeft een onvervalste Beagle: 'Snoopy' !


Sociale aanleg

Beagles gaan in de regel erg goed om met andere honden en kinderen, maar ook onbekende mensen worden vriendelijk bejegend. Wen dit ras al op jonge leeftijd aan katten en andere huisdieren.


Karakter

Vriendelijk, levendig, aanhankelijk.


Opvoeding

De Beagle is nu niet meteen het gehoorzaamste hondenras. In de eerste plaats is hij een vrij zelfstandige jachthond, die daarnaast ook als huishond geschikt is.


Beweging

Dit hondenras heeft nog redelijk veel lichaamsbeweging nodig. Een goed omheinde tuin voorkomt dat jouw Beagle aan de wandel gaat. Neem hem regelmatig mee op langere wandelingen, maar laat hem niet eerder onaangelijnd rondlopen totdat je er zeker van bent dat de hond goed onder appel staat, anders is de kans groot dat hij op eigen houtje achter wild aan gaat.


Trainingen/hondensporten

We raden je aan met een Beagle naar een gehoorzaamheidscursus te gaan.


Beharing

Kort, dicht en grof. Ruwharigen hebben zeer dicht en stekelig haar.


Verzorging

Borstel de vacht dagelijks om dode en losse haren te verwijderen. Zoals bij alle rassen met hangende oren moet je de gehoorgang heel regelmatig nakijken op vuil.


Bijzonderheden

Voor sportieve mensen is deze gezinshond een prima keuze, maar op een flat is hij minder op zijn plaats. Dit ras is graag buiten en kan prima met meerdere soortgenoten in een buitenkennel gehouden worden.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster