rasinformatie van de Bearded Collie


sluit venster

Bearded Collie

Geschiedenis

De Bearded Collie is een oud schots herdershondenras waarvan de geschiedenis tot ca 1540 te achterhalen is. Er bestaat een document uit 1514 waarin melding wordt gemaakt van 3 honden die meekwamen met een pools schip. Deze honden leverden uitstekend werk en werden geruild tegen enkele schotse schapen. Waarschijnlijk is met gebruikmaking van deze honden het ras ontstaan waarvan onze Bearded Collies afstammen.

Aan de andere kant zijn er ook onderzoekers die beweren dat het oorspronkelijke ras al tijdens de Romeinse invallen ( ca. eerste eeuw na Christus ) in Schotland aanwezig was. In oude afbeeldingen zal de gemiddelde liefhebber slechts met moeite de huidige Bearded Collie herkennen.

Het is - na de tweede wereldoorlog- de grote verdienste van mevr. G.O.Willison ( Bothkennar) geweest het ras meer bekendheid te geven. In 1957 kwam de eerste Bearded Collie naar Nederland en in 1959 werd hier het eerste nest geboren.


Sociale aanleg

Deze honden kunnen goed opschieten met kinderen, huisdieren en andere honden. Ook vreemden worden in de regel uitbundig begroet.


Karakter

Schrander, aanhankelijk, onvermoeidbaar, zeer energiek, lief voor kinderen.


Opvoeding

De Bearded Collie is een intelligente hond die snel leert. Een harde opvoeding heeft op deze hond geen effect. Je kan hem het beste met zachte hand spelenderwijs opvoeden. Geef veel vrolijke commando's en loftuitingen, en leg vooral niet te veel druk op de hond, want dat verpest zijn open en vrolijke karakter.


Beweging

Qua beweging past de Bearded Collie zich aan aan de situatie, maar je kan hem geen groter plezier doen dan door regelmatig met hem de wijde natuur in te trekken. Bearded Collies hebben absoluut geen neiging om weg te lopen, integendeel, ze blijven dicht bij je in de buurt.


Trainingen/hondensporten

Bij gehoorzaamheids- of behendigheidswedstrijden kan hij goede prestaties leveren.


Beharing

Lange, harde, vlak aanliggende bovenvacht en dichte, zachte ondervacht.


Verzorging

De Bearded Collie heeft veel vachtverzorging nodig. Je moet de vacht elke week een paar keer borstelen en kammen om te voorkomen dat er klitten ontstaan. Haal het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg en houd de gehoorgang schoon. De vacht moet op de rug in een scheiding vallen.


Bijzonderheden

Vanwege zijn zachte karakter is de Bearded Collie ook geschikt voor mensen die wat minder ervaring hebben met het opvoeden van honden, en door zijn grote aanpassingsvermogen voelt hij zich zowel op het platteland als in de stad thuis.


Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster