rasinformatie van de Bedlington Terrier


sluit venster

Bedlington Terrier

Geschiedenis

De Bedlington Terriėr is genoemd naar een Engelse mijnwerkersstad. Ondanks zijn lief aandoende uiterlijk, is hij een pittige, zelfverzekerde en erg moedige hond. Zijn voorouders werden gefokt als jachthonden en ongedierteverdelgers. Ze waren iets kleiner en lichter van bouw dan hun moderne soortgenoten. Misschien is hij een mengeling van de Dandie Dinmont Terriėr, de Poedel en de Whippet. Door zijn aantrekkelijk uiterlijk werd hij in ieder geval een populaire gezelschapshond. De Bedlington Terriėr paste zich al snel aan dit nieuwe leven aan. Hij is wel nog steeds een echte persoonlijkheid. Van oudsher was hij een ongediertebestrijder en jachthond ( onder andere op hazen en vossen ), maar nu voornamelijk een gezinshond.


Sociale aanleg

Dit ras gaat in de regel goed om met kinderen. Aan katten en andere huisdieren moet je ze al zeer jong laten wennen. Bedlingtons kunnen over het algemeen redelijk goed met andere honden opschieten, maar laat ze niet in de buurt van dominante honden komen, want als ze eenmaal worden uitgedaagd, zijn ze verschikkelijke vechters.


Karakter

Moedig, goede vechter, gehoorzaam.


Opvoeding

Bedlingtons zijn intellingent en snel van begrip, maar ook een tikje eigenzinnig. Ze reageren goed op je stem, maar zo nu en dan is een correctie op zijn plaats.


Beweging

De Bedlington Terriėr kan enorm hard lopen en erg hoog springen. Dit doet hij ook erg graag. Lopen naast de fiets is een prima manier om deze hond zijn energie kwijt te laten raken.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Dik, warrelig, wollig, goed van huid afstaand. Op het hoofd en aan de oorpunten is de beharing overvloedig, wit en zijdeachtig.


Verzorging

Deze hond moet zeker een paar keer per jaar een bezoekje aan de trimsalon brengen om in model getrimd te worden. Daarnaast moet je de hond regelmatig borstelen en kammen. Bedlingtons verharen niet. De binnenkant van de oren moeten vrij zijn van haren. Je kunt deze haren zelf verwijderen, maar als je dat liever niet doet, kan je het ook on de trimsalon laten doen. Bedlingtons mogen niet al te vaak gewassen worden, omdat de vacht daar sluik van wordt, wat bij dit ras niet gewenst is. Tentoonstellingsexemplaten hebben wat meer vachtverzorging nodig.


Bijzonderheden

Een etagewoning kan een prima woonomgeving zijn voor deze hond, mits hij buitenshuis maar voldoende beweging krijgt.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster