rasinformatie van de Beierse Bergzweethond


sluit venster

Beierse Bergzweethond

Geschiedenis

De Beierse Bergzweethond (of Bayerischer Gebirgsschweisshund, Bavarian Schweisshund) behoort tot de rassengroep van de Drijvende Honden of Zweethonden, en is de hedendaagse begeleider van de beroepsjager en boswachter in de bergen van Beieren en Oostenrijk. De jacht op roodwild en gems in de bergen verlangde goede Zweethonden. Destijds had de Hannoveraan met zijn goede neus en rustige karakter een goede naam. Zo kwam deze ook in de bergen van Beieren en Oostenrijk terecht. Voor dit terrein bleek de Hannoveraan echter te zwaar. Men kruiste de Hannoveraanse Zweethond met de rode Bergbrakken en daaruit ontstond de lichtere Gebirgsschweisshund. Deze hond is korter en lichter dan zijn soortgenoten. Hoewel zijn kleiner uiterlijk, heeft hij het uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen van een veel grotere jager. Voor een bloedhond is hij relatief licht, maar hij bezit een indrukwekkend spierenstelsel. Hij heeft een voortreffelijke neus en een krachtig jachtinstinct.


Sociale aanleg

Hoewel er met de Beierse Bergzweethond van oudsher solitair gejaagd wordt, kan een doorsnee vertegenwoordigeer van het ras het in de regel goed vinden met andere honden. De omgang met een huiskat hoeft niet op problemen te stuiten, mits een goede socialisatie heeft plaatsgevonden. Deze honden kunnen bij volwassenhied wat eenkennig zijn ten opzichte van vreemden, maar bekenden van de baas worden doorgaans vriendelijk en open bejegend. De Beierse Bergzweethond is in doorsnee niet gediend van de drukte die kleine kinderen veroorzaken.


Karakter

Levendig, intelligent, betrouwbaar.


Opvoeding
Beweging

De Beierse Bergzweethond heeft een enorm uithoudigsvermogen en wil graag en veel lopen. In tegenstelling tot vele andere brakken heeft de Beierse Bergzweethond minder de neiging om er op eigen houtje vandoor te gaan, maar let wel, de jachtpassie blijft onverminderd aanwezig, wat inhoud dat, wanneer de hond bloed van wild ruikt, hij zijn instinct moeilijk kan negeren en het spoor zal willen volgen. Wanneer de hond echter als puppy al geleerd wordt om op commando bij de baas te komen, dan kunt u de hond op bepaalde plaatsen ook aangelijnd uitlaten. In huis is een Beierse Bergzweethond doorgaans erg rustig tot op het luie af.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Dicht, stug, glad aanliggend.


Verzorging

de Beierse Bergzweethond heeft erg weinig vachtverzorging nodig. Het is toereikend de vacht eens per week met een zachte borstel te borstelen. Tijdens de verharingsperiode kan een rubberen massageborstel dienstdoen om de dode en losse haren effectief uit de vacht te verwijderen. Kijk zo nu en dan de gehoorgang na op onrechtigheden en houd de nagels kort.


Bijzonderheden

U heeft een jachtvergunning nodig om dit ras aan te mogen schaffen.


sluit venster