rasinformatie van de Bergamasco


sluit venster

Bergamasco

Geschiedenis

De Bergamasco is, in de bergstreken in het noorden en midden van Italie, een van de meest gebruikte herdershondenrassen. Het ras stamt naar verluidt af van de Franse Briard, maar ook is er verwantschap met de Zuideuropese herdershonden, bijvoorbeeld de Hongaarse Puli en Komondor. De opvallende vacht van de hond trekt altijd aandacht. Buiten zijn vaderland komt de hond slechts weinig voor. Hij is niet alleen een goede herdershond, maar ook een goede waakhond.


Sociale aanleg

Als je je Bergamasco goed socialiseerdt, zal de omgang met andere huisdieren geen problemen geven. Dit ras gaat over het algemeen goed om met kinderen. Het heeft zelfs de neiging de kinderen te beschermen tegen pesterijen van andere kinderen. De Bergamasco is een uitstekende waakhond, wat betekent dat eventuele inbrekers een zeer onprettige verrassing te wachten staat wanneer je het huis met een bezoek 'vereren'. Bergamasco's zijn een beetje gereserveerd ten opzichte van onbekenden.


Karakter

Waakzaam, moedig, betrouwbaar.


Opvoeding

Bergamasco's zijn iet echt moeilijk op te voeden; sosialiseer ze als jonge hond goed en blijf altijd consequent en duidelijk tegen de hond.


Beweging

Dit ras heeft relatief veel beweging nodig. Je kan de hond deze beweging bieden door met hem te gaan wandelen. Op een goed omheind terrein zal de Bergamasco in zijn eigen bewegingsbehoefte voorzien. De Bergamasco wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt voor zijn werk bij de kudde. Hij is een echte werkhond, die absoluut niet op een flat thuishoort.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, enigszins golvend en wolig, op de rug harder; neiging tot strengvorming.


Verzorging

Gedurende zijn eerste levensjaar kan je de Bergamasco gewoon kammen. Daarna zal de vacht de eerste tekenen van vervilten gaan vertonen. Om te voorkomen dat de vacht te grote viltstukken ontwikkelt, moet je deze grotte stukken met de hand in strengen van ongeveer 3 cm doorsneel 'scheuren'. Het haar op de kop moet altijd gekamd worden. Zo nu en dan een wasbeurt kan geen kwaad, maar was de hond altijd in de zomer, aangezien het langer dan een dag kan duren voor de vacht droog is.


Bijzonderheden
sluit venster