rasinformatie van de Billy


sluit venster

Billy

Geschiedenis

Deze heerlijke creatie uit de 19de eeuw combineert drie, nu uitgestorven, Franse jachthonden : de CÚris, de Montaimboeuf en de Larrye. De bijdrage van deze meutehonden bestond uit : respectievelijk klein formaat en oranje vlekken, vastberadenheid en snelheid, en een buitengewone neus. M.G. Hublot du Rivault's voorgeschreven recept resulteerde in 'de Billy'. Hij is net zoals zijn voorouders een meutejager en blinkt uit in de jacht op herten. Hij is zeer snel. Zijn oorspronkelijke naam was Haut-Poitou. Het timbre van zijn melodieuze stem lijkt het meest op de kwaliteit van een mooie trompet, met natuurlijk de bijhorende mogelijkheden zoals een grote variatie in volume en intensiteit.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Vriendelijk, aanhankelijk.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en hard.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster