rasinformatie van de Bloedhond


sluit venster

Bloedhond

Geschiedenis

De Bloedhond heeft zo'n ongelooflijk reukvermogen, dat hij zeer oude sporen kan opnemen en uitwerken. In de Verenigde Staten geldt identificatie door een Bloedhond zelfs als wettelijk bewijs. Aan het einde van een spoor toont een Bloedhond zijn ware aard - meestal gedraagt hij zich vriendelijk tegen het opgespoorde dier. Dit is een van de oudste brakken. De Bloedhond stamt rechtstreeks af van de Belgische Sint-Hubertushond. Die werd ooit door monniken gefokt om verdwaalde pelgrims op te sporen. Deze forse, eigenzinnige brak wil veel beweging, maar door zijn vriendelijke persoonlijkheid is hij voor kenners ook geschikt als gezelschapshond.


Sociale aanleg

Over het algemeen gaan Bloedhonden erg goed met kinderen om. Let erop dat de kinderen de hond niet al te erg psten, want deze hond is zo goedaardig dat hij alles maar lijdzaam over zich heen laat komen. Bezoekers, gewenste of ongewenste, worden begroet onder het motto 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd'. Bloedhonden kunnen heel harmonisch samenleven met honden en andere huisdieren.


Karakter

Verlegen, verdraagzaam, aanhankelijk, gevoelig.


Opvoeding

De nieuwbakken Bloedhond-eigenaar heeft veel geduld en tact nodig om de opvoeding te laten slagen. Het belangrijkste is echter dat je altijd consequent blijft - de Bloedhond weet namelijk zelf heel goed dat hij je kan inpalmen met zijn melancholieke blik en hij maakt hier dan ook graag gebruik van om zijn zin door te drijven. Verlang op het gebied van gehoorzaamheid niet te veel van hem. Het is en blijft een zachtaardig, eigenzinnig dier dat er van nature niet voor is bestemd om jouw bevelen op te volgen. Belast de hond niet te zwaar, bijvoorbeeld door lange wandelingen met hem te gaan maken, voordat hij volledig is uitgegroeid. De Bloedhond is een hond van formaat die erg snel groeit en hij heeft dan ook al zijn energie nodig om sterke botten, pezen en gewrichten op te bouwen.


Beweging

Dit ras heeft een gigantisch uithoudingsvermogen en de hond kan uren achtereen lopen. Wanneer je deze hond als huisdier wilt houden, zal je er regelmatig op uit moeten trekken. In eerste instantie is een Bloedhond een speurhond, die wanneer hij een 'interessant' luchtje ruikt er het zijne van wilt weten. Zorg er daarom voor dat de tuin goed omheind is. Het ras kan prima tegen kou en met voldoende aandacht en beweging kan je ze dan ook prima in een kennel houden.


Trainingen/hondensporten

Overweeg eens met de hond te gaan jagen of hem een opleiding tot speurhond te laten volgen. Daarnaast wordt er met Bloedhonden ook veelvuldig cleanboot en zweetwerk gedaan.


Beharing

Kort.


Verzorging

De vachtcerzorging van een Bloedhond heeft weinig te betekenen. Zo nu en dan borstel je de vacht door om de dode en losse haren te verwijderen. De oren hebben wat meer aandacht nodig. Kijk ze geregeld na op vuil, zodat je ventuele ontstekingen kan voorkomen, en het kan zeker geen kwaad de oren eens goed te wassen (bijvoorbeeld nadat ze in de etensbak hebben gehangen). De meeste exemplaten hebben hangende oogleden. Mocht het nodig zijn, dan kan je de ogen druppelen met vitamine A.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster