rasinformatie van de Bolognezer


sluit venster

Bolognezer

Geschiedenis

De Bolognezer behoort tot de gezelschapshonden en tot de familie van de Bichons. De Bolognezer is genoemd naar Bologna, de Italiaanse stad waaruit hij afkomstig is. Al vanaf de middeleeuwen komen er van deze witte hondjes met krulvachtjes voor op schilderijen. Zij vertonen daarop veel overeenkomsten met de hedendaagse Bolognezer, met deze uitzondering, dat ze vroeger zowel een zwarte als een witte vacht konden hebben. Vroeger kwamen ze voor aan de hoven van de diverse koninkrijken, want ze werden vaak cadeau gedaan aan hooggeplaatste bezoekers. Ze moesten leuk en grappig zijn, een mooi verzorgde vacht hebben en gemakkelijk op de arm te dragen. Een echt sieraad dus.


Sociale aanleg

De Bolognezer gaat goed om met andere honden, katten en kinderen. Hij stelt erg veel aandacht op prijs en sommige exemplaren kunnen daarom moeilijk alleen thuis worden gelaten. Ten opzichte van vreemden neemt de Bolognezer een afwachtende houding aan.


Karakter

Traag, rustig, terughoudend.


Opvoeding

De opvoeding van de Bolognezer verloopt in het algemeen probleemloos. Het zijn hondjes die gemakkelijk leren en daarnaast graag iets voor hun baas doen.


Beweging

Het ras is tevreden met een gemiddelde lichaamsbeweging, maar dat betekent niet dat hij een urenlange wandeling adwijst.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Lang, dicht, gekruld, uitstaand, zacht, korter op de snuit.


Verzorging

De snel klittende vacht moet elke dag uitgekamd worden, vooral het haar op de buik, achter de oren en tussen de poten. Daarnaast zal de Bolognezer regelmatig in bad moeten, zodat zijn vacht stralend wit blijft. Een voordeel van deze vacht is dat ze niet verhaart, want eventuele dode haren blijven in de borstel achter. In de gehoorgang, die goed schoon moet zijn, mag geen los haar zitten. Als dat nodig is, knip je het teveel aan haar dat tussen de voetzolen groeit, weg.


Bijzonderheden

Wanneer je de intensieve vachtverzorging niet kunt opbrengen, doe je er beter aan een ras te zoeken met een minder bewerkelijke vacht.


sluit venster