rasinformatie van de Bordeaux Dog


sluit venster

Bordeaux Dog

Geschiedenis

De Bordeaux Dog (Dogue de Bordeaux of Franse Mastiff) stamt af van de Doggen der Oudheid: de Molossers. Deze Franse Doggen werden in de Middeleeuwen niet alleen als oorlogs- en vechthonden gebruikt, maar ook om vee te drijven. Ze werden ook ingezet in gevechten met wilde zwijnen, beren en stieren. Bordeaux was lange tijd een vermaard centrum van dit soort activiteiten. Toen in de 19de eeuw gevechten werden verboden, raakte ook de hond bijna in vergetelheid. Het verbod had echter tot gevolg dat de Bordeaux Dog niet meer als vechthond, maar als gezelschaps- en showhond werd gefokt, met een aangenaam temperament. Wel ziet hij er nog steeds woest uit, met een groot hoofd vol rimpels en een enorme snuit met grote tanden. Hij is vriendelijk, zachtmoedig, trouw en toegewijd. Het liefst is hij dicht in de buurt van zijn baas. Het is een goedaardige beschermer.


Sociale aanleg

Als een Bordeauxdog in zijn vroege jeugd veel (positieve) indrukken heeft opgedaan, waardoor hij een evenwichtig karakter heeft kunnen opbouwen, zal de omgang met andere huisdieren waarschijnlijk geen problemen geven. Voor kinderen zijn ze over het algemeen erg lief en beschermend. Visite wordt in eerste instantie gewantrouwd, maar als zijn baasje hem zegt dat het goed is, zal de hond de bezoeker(s) accepteren. Deze dogachtigen kunnen ten opzichte van andere honden enigszins dominant zijn.


Karakter

Kalm, aanhankelijk, lief voor kinderen, uitstekende waakhond.


Opvoeding

Je moet de Bordeauxdog consequent en op een rustige en rechtvaardige manier opvoeden. Deze hond hangt erg aan zijn baas en wil graag wat goeds doen. Laat het dan ook duidelijk merken als hij zich goed gedraagt en geef hem een aai of zeg wat lieve woorden tegen hem. De Bordeauxdog heeft een baas nodig die een natuurlijk overwicht over de hond heeft.


Beweging

Het ras heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Een paar (aangelijnde) wandelingen per dag en daarnaast een aantal keren per week onaangelijnd laten rennen en spelen zijn voldoende voor de Bordeauxdog.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Fijn, kort en zijdeachtig.


Verzorging

Borstel de vacht tijdens de ruiperiode regelmatig met een rubberen borstel om dode en losse haren te verwijderen. Als dat nodig is, maak je ook de gezichtsplooien schoon. Zoals alle grote honden groeit ook de Bordeauxdog erg snel en hij heeft dan ook veel energie nodig om een sterk gestel op te kunnen bouwen. Laat een jong exemplaar zich niet te veel vermoeien en zorg ervoor dat de hond een hoogwaardige en volledige voeding voorgeschoteld krijgt.


Bijzonderheden

Deze sterke hond hangt letterlijk en figuurlijk aan het gezin waar hij deel van uitmaakt en ondergaat afzondering als een straf. Ben je niet vaak thuis, dan kan je beter uitkijken naar een ander ras.


Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster