rasinformatie van de Border Collie


sluit venster

Border Collie

Geschiedenis

De Border Collie of de Working Collie wordt al eeuwenlang gefokt om zijn werktalent en wordt beschouwd als 'de beste schaapshond' die er bestaat. Voor herders is het uiterlijk van hun hond minder belangrijk dan hun snelheid, behendigheid en talent om vee te hoeden. Ze zijn afkomstig uit Schotland en staan erom bekend dat ze met een bepaalde blik uit hun ogen de schapen in bedwang houden, zodat die in de kudde blijven. Aangezien Border Collies erg snel leren, zie je ze ook veel op gehoorzaamheidscursussen, waar ze steevast de hoogste prijzen in de wacht slepen. Ze zijn gefokt voor een zeer actief buitenleven en hebben veel behoefte aan beweging.


Sociale aanleg

Als een Border Collie voldoende beweging krijgt en voldoende bezigheden heeft, gaat hij in het algemeen goed om met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Bij gebrek aan werk zal een Border Collie zichzelf een taak toebedelen en bijvoorbeeld uw kinderen bijeen gaan 'drijven'.


Karakter

Aanhankelijk, intelligent, wil graag werken, actief.


Opvoeding

De Border Collie staat wereldwijd bekend om zijn enorme intelligentie en 'will-to-please. Ze pikken erg snel nieuwe commando's op en verreweg de meeste Border Collies hebben een natuurlijke aanleg voor het drijven van vee.


Beweging

Een Border Collie die niets te doen heeft, wordt een buitengewoon lastige en soms zelfs agressieve hond. Met voldoende lichaamsbeweging ben je er nog niet met dit ras. De hond moet en wilt werken en zijn lichaam en geest moeten 'gevoed' worden met een of meerdere taken. Het zijn perfectionisten met een constante 'will to please'. Kortom, dit ras leeft ervoor om voor je te werken, elke dag opnieuw.


Trainingen/hondensporten

Het is ook niet toevallig dat we de Border Collie op wedstrijdniveau steeds in de hoogste regionen tegenkomen als het gaat om behendigheid, obedience, fly-ball, het drijven van schapen enz.


Beharing

Matig lang, dicht, met zachte, dichte ondervacht; vormt manen, broek en bevedering. Ook een kortharige variant maar die wordt niet zo gewaardeerd.


Verzorging

De vacht van een Border Collie heeft relatief weinig verzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt houdt de vacht voldoende in goede conditie.


Bijzonderheden

Dit ras kan uitstekend in een kennel gehouden worden, maar dan moet de hond wel zijn dagelijkse bezighden houden en veelvuldig contact hebben met zijn baas.
Voor mensen die wat willen bereiken in de hondensport is de Border Collie een geschenk uit de hemel, maar ook agrarirs die deze honden hun oorspronkelijke werk kunnen laten doen, zullen niet teleurgesteld worden. Als huisdier waar zo nu en dan iets mee gedaan wordt, is de Border Collie ongeschikt.


Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster