rasinformatie van de Bouvier des Flandres


sluit venster

Bouvier des Flandres

Geschiedenis

De 'Bouvier' zoals hij kortweg wordt genoemd, is een van de populairste huishonden, zoals hij ooit een van de stoerste veedrijvers was. Hij is afkomstig uit Vlaanderen; de oude rasnaam is Vlaanderse Veedrijvershond of Vlaamse Koehond. Behalve veedrijver was hij ook trek- en karnhond. Vanwege hun trouwe, moedige aard en stevige lichaamsbouw, hebben Bouviers tijdens de Eerste Wereldoorlog belangrijke taken uitgevoerd, zoals het brengen van berichten en het opsporen van gewonde soldaten. Tegenwoordig is de Bouvier een bijzonder veelzijdige gezelschapshond. Hij is ook geleide- waak-, verdedigings-, speur- en politiehond.


Sociale aanleg

Bouviers zijn over het algemeen sociale honden, en als ze op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd zijn met katten, zal de omgang met andere huisdieren en soortgenoten geen problemen geven. Kinderen en Bouviers vormen over het algemeen een goede combinatie, terwijl vreemden daarentegen enigszins argwanend tegemoet worden getreden. De Bouvier is er in eerste instantie voor zijn gezin; zijn trouw wordt wereldwijd geroemd.


Karakter

Schrander, levendig, wilskrachtig, moedig.


Opvoeding

Je moet een Bouvier op een evenwichtige en consequente manier opvoeden, waarbij je de hond zinder al te hard op te treden duidelijk maakt dat je te allen tijde de baas bent en blijft. Dit ras is intelligent en pikt relatief snel commando's op, al leert de hond niet zo snel als bijvoorbeeld een Duitse Herder. Wanneer Bouviers eenmaal iets geleerd hebben, blijven ze dit hun hele leven onthouden.


Beweging

Een Bouvier heeft een gemiddelde behoefte aan lichaamsbeweging. Neem hem regelmatig mee op lange wandelingen en ook het lopen naast de fiets is een goede vorm van lichaamsbeweging. In de groeifase doe je er verstandig aan de hond gedoseerd te laten bewegen en hem niet te veel te belasten. Hij heeft in deze periode al zijn energie nodig om een sterk gestel op te bouwen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Ruig en warrelig, ongeveer 6 cm lang.


Verzorging

Een Bouvier moet minimaal drie keer per jaar getrimd worden. Houd tussen de trimbeurten door de gehoorgang vrij en knip teveel aan beharing tussen de voetzolen weg. Het haar aan de voeten mag niet te lang zijn; knip het rondom weg, zodat de hond mooie, ronde voetjes krijgt. Een goed verzorgde Bouvier verliest in huis maar weinig haar.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster