rasinformatie van de Boxer


sluit venster

Boxer

Geschiedenis

Sommigen denken dat de rasnaam iets heeft te maken met de moed van de deelnemers aan de Boxer-opstand in China in het begin van de 20ste eeuw. Hoe dan ook, de Boxer stamt af van oude vechthonden en honden die op wilde zwijnen en beren jaagden. De Boxer is een gepolijste aanpassing van de oude 'Bullenbeiser' uit vechterskringen van 17de,18de en 19de eeuws Europa. Onder zijn mogelijke voorvaderen bevinden zich de Deense Dog en de Old English Bulldog, en hij heeft zeker iets van een TerriŽr in zich. Hij begint steevast zijn gevecht met zijn voorpoten, als een echte bokser. Boxers zijn intelligent, behendig en sterk. Ze behoren tot de zes officiŽle Duitse gebruikshondenrassen. In BelgiŽ en Nederland zijn ze vooral gezelschapshond. In Nederland zijn ze inmiddels bijna uitsluitend te zien met ongecoupeerde, vlak tegen de wangen liggende hangoren.


Sociale aanleg

Boxers staan bekend om het feit dat ze ontzettend goed met kinderen kunnen omgaan. Maar een welopgevoede en goed gesocialiseerde Boxer zal ook in zijn omgang met soortgenoten en andere huisdieren weinig of geen problemen geven. De Boxer zal altijd jouw huis en jouw gezin bewaken, dat is zijn aard, en bekenden van de familie worden onstuimig begroet.


Karakter

Levendig, moedig, vechtlustig, aanhankelijk, lief voor kinderen.


Opvoeding

Leer de Boxer al te onstuimig gedrag (het tegen iemand opspringen) af.


Beweging

Probeer de hond veel lichaamsbeweging te geven, want dat heeft hij nodig. Wanneer de hond is uitgegroeid, kan je hem voorzichtig naast je fiets leren lopen. Boxers zijn dol op spelen en ravotten met soortgenoten, maar ook voor een balspelletje met zijn baasje komt hij graag zijn mand uit.


Trainingen/hondensporten

Omdat hij snel leert en over een behoorlijke dosis intelligentie beschikt, is de Boxer erg geschikt voor allerlei takken van de hondensport, van africhting tot behendigheid.


Beharing

Kort en hard.


Verzorging

Je houdt de vacht in goede conditie door de hond zo nu en dan met een rubberen borstel te borstelen. Doe dat vooral in de ruiperioden.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 10 jaar.

sluit venster