rasinformatie van de Bracco Italiano


sluit venster

Bracco Italiano

Geschiedenis

De Bracco Italiano ( of Italiaanse Pointer, Italian Setter ) heeft in Italië al een hele geschiedenis achter zich en is waarschijnlijk de oudste van de Italiaanse Jachthonden. Het ras heeft zich al eeuwen kunnen ontwikkelen, van de jacht met netten naar de jacht met geweren. Fresco's van de 14de eeuw tonen reeds zijn bestaan aan. Hij is zeker de oudst overlevende en meest succesvolle van diegene die als Italiaanse Jachthond op de voorgrond zijn getreden. Velen beweren zelfs dat hij dezelfde stam heeft als de Segugio. Het meest waarschijnlijke scenario is dat inheemse Italiaanse Hounds gefokt werden met oude Jachthonden. De honden werden geselecteerd aan de hand van apport, reuk-, zwem- en andere bekwaamheden. De Bracco is in feite weinig veranderd in de loop der jaren en, samen met de Segugio, blijft het één van de karakteristieke Jachthonden van Italië. Dit ras heeft een specifieke gang bij het jagen. De hond zal in een verlengde en snelle draf lopen, met geheven hoofd en de neus zo hoog dat deze hoger is dan de toplijn van de hond. Hij werd vooral gebruikt voor de jacht op vogels ( patrijs, fazant en houtsnip ). De hond is hoekig gebouwd en zeer lenig. De exemplaren die de voorkeur genieten zijn zonder franje en goed gespierd. Dit ras komt in onze contreien heel weinig voor.


Sociale aanleg

Bracco Italiano's kunnen prima overweg met hun soortgenoten, maar ook de omgang met andere huisdieren zal in de regel probleemloos verlopen. Met kinderen zijn ze de beste maatjes. Bij onraad zullen de honden altijd aanslaan.


Karakter

Rustig, vriendelijk, gewillig.


Opvoeding

De Bracco Italiano moet consequent, maar met zachte hand worden opgevoed. Dit ras is zeer gevoelig en reageert erg sterk op jouw stem. Laat het hem duidelijk merken (horen) als hij iets goed doet. Wanneer je jouw hond op de juiste manier begeleidt, pakt hij snel dingen op. Bedenk dat een harde aanpak, averechts werkt. Het enige wat je ermee bereikt, is dat de hond zijn vertrouwen in jou kwijtraakt. Probeer het gestel van een hond die in de groei is niet te zwaar te belasten - vermijd dus uitputtende wandelingen en traplopen.


Beweging

Het is belangrijk dat deze hond voldoende vrije beweging krijgt. Ideaal zou zijn als zijn toekomstige eigenaar over een ruime tuin beschikt, want eigenlijk hoort dit ras niet thuis op een flat. Zwemmen en apporteren zijn geliefde bezigheden en wanneer de hond lichamelijk is uitgegroeid (ongeveer op 1,5-jarige leeftijd), kan je hem gedoseerd laten beginnen met het lopen naast de fiets. Tijdens de jacht blijken Bracco Italiano's volhardende werkers te zijn met een uitstekend reukvermogen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, dicht, glanzend.


Verzorging

De vacht van deze hond heeft niet veel verzorging nodig. In de ruiperiode verwijder je met een rubberen borstel het dode en losse haar eenvoudig uit de vacht. Houd de gehoorgang schoon.


Bijzonderheden
sluit venster