rasinformatie van de Braque Francais Petite Taille


sluit venster

Braque Francais Petite Taille

Geschiedenis

De Braque Franšais de Petite Taille ( of Kleine Franse Pointer, Braque Franšais-Type Gascogne ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type. De kleinere Braque Franšais is, net als de Braque Franšais de Grande Taille, ontwikkeld uit de Spaans Pointer en waarschijnlijk ook uit de Italiaanse Pointer. Deze hond is een meer verfijnde versie van het Pyrenee-type Braque Franšais en werd gehouden in de Franse Gascogne regio. Zijn stijl van jagen is ook met een opgeheven neus en hij is bijzonder geschikt voor de jacht op dicht begroeid terrein of op ruwe moerasgrond. Door zijn afmetingen is deze hond een beweeglijke en lenige jager. Hij is het resultaat van lang en zorgvuldig selectief fokken. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een geweldige bedrijvigheid. Vroeger kwam hij in heel Frankrijk zeer veel voor, maar tegenwoordig wordt hij vooral in zuidwest Frankrijk gebruikt, waar hij sterk wordt gewaardeerd om zijn specifieke eigenschap 'reeds bij de geboorte afgericht te zijn'. De Petite Taille is ook bekwaam in het apporteren van wild. Algemeen gezien bezit hij dezelfde kenmerken als zijn grote broer, uitgezonderd de kleinere afmetingen en een algemene lichtheid die hem van 'de standaardmaat honden' onderscheidt. Hij heeft het voorkomen van een zeer gespierde, doch niet te zware plattelandshond.


Sociale aanleg

Met soortgenoten kunnen ze prima overweg en tegen kinderen zijn ze erg vriendelijk. Als je de hond al vroeg laat wennen aan katten en andere huisdieren, voorkom je later problemen.


Karakter

Intelligent, oplettend, niet vechtlustig, lief voor kinderen.


Opvoeding

Deze honden zijn zeer prettige huishonden, wat bij weinigen bekend is. Ze zijn snelle leerlingen hebben niet veel baat bij een harde aanpak, meer eerder bij een consequente en liefdevolle opvoeding.


Beweging

Over het algemeen heeft dit ras zeer veel behoefte aan beweging en bezigheden. Ga eens met deze honden jagen, dat vinden ze heerlijk, maar maak je niet ongerust als dat niet tot de mogelijkheden behoort. Als je de hond regelmatig op een andere manier voldoende beweging en bezigheden biedt, zullen ze zich in huis prima aanpassen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, grof en dicht.


Verzorging
Bijzonderheden
sluit venster