rasinformatie van de Briquet Griffon Vendeen


sluit venster

Briquet Griffon Vendeen

Geschiedenis

De op een na grootste (het woord briquet staat voor middelgroot) van de vier ruwharige brakken uit de Vendée aan de Franse westkust. Comte d'Elva wijdde zich voor WO I aan de selectie van de Briquet als harmonische, verbeterde, verkleinde versie van de Grand Griffon Vendéen. Het ras leed onder WO I en II, maar in 1946 werden weer exemplaren gesignaleerd in de Vendée waarmee is verder gefokt. De belangstelling voor het ras is stijgend, er zijn heel goede exemplaren en en wordt veelvuldig mee gejaagd.


Sociale aanleg

De honden gaan in een meute een prooi (groot wild) zoeken en deze achtervolgen terwijl ze luidkeels aan de ajger(s) laten weten waar het wild zich bevindt. Dergelijke honden hebben een diep geworteld jachtinstinct en een zeer goede neus. Het spreekt voor zich dat deze meutehonden erg goed met soortgenoten om kunnen gaan, maar ook tegen kinderen zijn ze vriendelijk, al kunnen ze wat onstuimig zijn in de omgang. Doordat ze zelfstandig jagen in een groep, zonder commando's van een eigenaar, zijn ze in sterke mate onafhankelijk van karakter, erg sociaal en zeer moedig. Deze honden komen buiten Frankrijk niet veel voor.


Karakter

Ondernemend, eigenzinnig, enorme jachtpassie, moedig, vurig.


Opvoeding
Beweging
Trainingen/hondensporten
Beharing

Hard en niet te lang, soms warrelig met een wollige ondervacht.


Verzorging
Bijzonderheden

Vanwege hun zeer zelfstandige karakter en hun luide stem (die ze graag laten horen), zijn deze honden in de regel minder geschikt als huishond dan bijvoorbeeld de Laagbenige of de Franse Staande Brakken.


sluit venster