rasinformatie van de Cairn Terrier


sluit venster

Cairn Terrier

Geschiedenis

Allerlei knaagdieren, marters en wezels verstopten zich in zogenaamde 'cairns'. Dat zijn op elkaar gestapelde stenen die overal in het Schotse landschap te vinden zijn. Cairn Terriėrs joegen deze dieren naar buiten, zodat ze een gemakkelijker doelwit vormden voor jagers. Soms vielen ze zelfs wilde katten aan. Deze honden zijn klein, maar hebben een grote durf. Ze zijn speels en warrig, hebben een vosachtige gelaatsuitdrukking en een ruige dubbele vacht. Dit ras schijnt het meest te lijken op de oorspronkelijke Highland Terriėr. De Cairn Terriėr van nu is het ras waarvan de Westy, de Skye en de Scottie afstammen. De Cairn Terriėr werd gefokt in het westen van Schotland. Vroeger vormde hij samen met de West Highland White Terriėr en de Schotse Terriėr een ras. Op grond van hun vachtkleur zijn ze later opgedeeld en als apart ras erkend. Cairn Terriėrs zijn fijne gezelschapshonden.


Sociale aanleg

De Cairn Terriėr is een prima maatje voor kinderen; hij kan een stootje hebben en bezit ook een gezonde portie humor. Over het algemeen kunnen ze ook goed opschieten met andere honden, maar sommige exemplaten willen nog wel eens op hun strepen gaan staan. Cairns slaan aan wanneer ze onraad vermoeden.


Karakter

Actief, moedig, goedaardig.


Opvoeding

Leer hem al vroeg met katten en andere huisdieren om te gaan, zodat hij ze op latere leeftijd niet achterna zal jagen. Puppy's willen een spelletje 'trouwtrekken' nog wel eens serieus oppakken. Jij bepaalt wanneer het spel beéindigd moet worden door het het commando 'los' te geven. Er wordt wel eens gelachen om de ondeugende streken van een pup, maar realiseer je wel dat de streken die hij als puppy uithaalt minder grappig zijn als hij eenmaal volwassen is. De Cairn heeft een liefdevolle, maar ook een strikte en consequente opvoeding nodig.


Beweging

Dit ras barst van de energie en de hond moet dan ook veel kunnen spelen en rennen. In een sportief gezin zijn ze goed op hun plaats. Je doet de hond een groot plezier als je hem meeneemt naar de bossen of de heide. Zorg er dan wel voor dat hij terugkomt als je roept, want gegrepen door hun jachtpassie kunnen ze nog wel eens de benen nemen.


Trainingen/hondensporten




Beharing

Overvloedig, hard bovenhaar en kort, dicht, zacht onderhaar.


Verzorging

Je moet de vacht regelmatig borstelen en kammen. Ongeveer tweemaal per jaar, afhankelijk van de vachtkwaliteit, moeten de dode haren met de hand uit de vacht geplukt worden. Dit kan je bij de trimsalon laten doen, maar het is ook heel goed zelf aan te leren. Haal zo nu en dan het teveel aan haar uit de gehoorgang weg. Een Cairn Terriėr moet een ruw en oorspronkelijk uiterlijk hebben (door rasspecialisten 'een uiterlijk als een straatbezem' genoemd) en wordt op shows niet overdanig getoiletteerd getoond. Wel wordt het teveel aan haar op de poten, de oren en de staart verwijderd.


Bijzonderheden




Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster