rasinformatie van de Cao da Serra da Estrela


sluit venster

Cao da Serra da Estrela

Geschiedenis

De Cao da Serra da Estrella is een van de rassen die oorspronkelijk uit Azie stammen. Hij is in Portugal ingeburgerd als herdershond, d.w.z. hij beschermt de kudden vee tegen twee- en viervoetige indringers. Het ras heeft veel nauwverwante familieleden in de Zuid- en Middeneuropese berggebieden, waar deze honden soortgelijke taken hebben. De Cao da Serra da Estrela is een zeer waakzame hond en een goede wachter. Hij is wantrouwend jegens vreemden, maar zeer toegewijd tegenover de eigenaar en diens gezin, niet in het minst de kinderen. De Cao da Serra da Estrela is een, tot dusverre, tamelijk weinig voorkomend ras.


Sociale aanleg

Bekenden van het gezin en alle mensen en dieren die tot het eigen gezin behoren, worden door de Estrela 'op handen gedragen', maar ten opzichte van vreemden is dit ras wantrouwend.


Karakter

Betrouwbaar, actief, trouw.


Opvoeding

Een evenwichtige, rustige benadering en consequent gedrag zijn de sleutelwoorden tot een geslaagde opvoeding. Het ras groeit, net als veel andere grote hondenrassen, erg snel. Vermoei de hond niet te veel en pas de hoeveelheid lichaamsbeweging in de groeifase aan, want de hond heeft al zijn energie nodig voor de opbouw van botten, spieren en pezen.


Beweging

Estrela's voelen zich het meest in hun element als ze voldoende ruimte hebben, en dat geldt voor zowel binnens- als buitenshuis. Ze vinden het heerlijk als je met ze gaat wandelen, maar als het je eens een dag niet uitkomt, past de hond zich moeiteloos aan de situatie aan.


Trainingen/hondensporten

De Cao da Serra da Estrela is een relatief snelle leerling. Er zijn Estrela's die het erg goed doen op het gebied van gehoorzaamheid. De honden zijn intelligent en wendbaar genoeg om geen slecht figuur te slaan op een behendigheidscursus, maar dit moet je alleen maar doen als je er beiden plezier aan beleeft. Op wedstrijdniveau wordt de Estrela voorbijgestreefd door de snellere hondenrassen. Koppigheid en eigenwijsheid zijn wel karaktertrekken van de Estrela, maar ze steken alleen de kop op als de hond vindt dat de oefeningen te saai en te gedwongen worden.


Beharing

Lijkt op geitenhaar en is hetzij matig lang, ruig en glad aanliggend, hetzij licht gegolfd, of een langharige dichte bovenvacht met wollige, zachte ondervacht.


Verzorging

Dit ras heeft tussen de ruiperioden door niet veel verzorging nodig. De rui is bij de Estrela's hevig, maar gelukkig duurt deze periode niet erg lang. Een fikse dagelijkse borstelbeurt voorkomt dat je in huis dan 'omkomt' van het haar.


Bijzonderheden
sluit venster