rasinformatie van de Cao da Serra de Aires


sluit venster

Cao da Serra de Aires

Geschiedenis

De Cao da Serra de Aires ook wel Portugese Schaapshond genaamd lijkt erg veel op de Pyrenese en Catalaanse Herdershonden en het is bekend dat hij is gekruist met de Franse Briard. Het is een allround herders- en waakhond en hij is geschikt voor zowel schapen en geiten als voor runderen, paarden en varkens. Het ras komt het meest voor in het district Alentejo. Door zijn aapachtige hoofd wordt hij door de bevolking aaphond genoemd. De Cao da Serra de Aires is erg werkwillig en trouw, leert gemakkelijk en is levendig. Het komt buiten het land van herkomst nauwelijks voor.


Sociale aanleg

Deze herdershonden gaan goed om met andere honde, en ook met andere huisdieren kunnen ze goed samenleven, mits ze voldoende gesocialiseerd zijn. Tegenover kinderen stellen ze zich meestal geduldig op, al kunnen met name de reuen wat meer op hun strepen staan. De Co da Serra de Aires kan wat terughoudens zijn ten opichte van vreemden en werpt zich op als goede waakhond.


Karakter

IJverig, intelligent, hard.


Opvoeding

De Co da Serra de Aires heeft een zeer consequente en evenwichtige opvoeding nodig. Dit ras leert relatief snel en gemakkelijk, maar kan ook een portie eigenwijsheid en dominantie tentoonspreiden. De hond heeft dan ook een baas nodig die stevig in zijn schoenen staat.


Beweging

De Co da Serra de Aires heeft een enorm uithoudingsvermogen. Wanneer hij buiten voldoende beweging krijgt, zal hij binnenshuis erg rustig zijn.


Trainingen/hondensporten

Deze honden presteren goed op het gebied van Behendigheid.


Beharing

Zeer lang, glad of licht gegolfd.


Verzorging

Kijk de vacht regelmatig na op klitten en dergelijke, maar borstel de vacht niet te veel, omdat dit de structuur van de vacht absoluut geen goed doet. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg. Men zegt dat dit hondenras zo min mogelijk gewassen moet worden.


Bijzonderheden
sluit venster