rasinformatie van de Centraal Aziatische Owcharka


sluit venster

Centraal Aziatische Owcharka

Geschiedenis

De Centraalaziatische Owcharka is een grote herdershond uit Centraal-Aziė, die behoort tot het rasgroep van het Molosser Bergtype. Zijn oorspronkelijke benaming is de Sredneasiatskaļa Ovtcharka. Hij fungeert voornamelijk als vee- en schapenhoeder, en beschermt zijn kudde tegen zowel tweebenige als vierbenige indringers. Hij is zelfstandig, dapper, en door zijn taaie vacht en zijn sterke voeten heeft hij geen problemen met klimatologische veranderingen en moeilijk begaanbaar terrein. Dat maakt hem geschikt voor allerlei taken. Het ras komt buiten zijn geboortestreek nauwelijks voor. De Centraalaziatische Owcharka is één van de Russische Herdershonden, zoals ook de Zuidrussische Owcharka.


Sociale aanleg

Alles wat bij het gezin behoort, of dit nu kinderen zijn, katten, kippen of wat dan ook, wordt als 'eigen' aangemerkt en als zodanig gerespecteerd en beschermd. Laat de hond echter niet alleen bij de kinderen achter als deze met andere kinderen aan het spelen zijn. Wanneer het er tijdens het spelen ruw aan toe gaat, zal de hond jouw kinderen willen beschermen. aan vreemden heeft de Owcharka geen boodschap, maar vrienden van de familie daarentegen worden vriendelijk begroet. Ten opzichte van andere honden kan hij nogal dominant zijn.


Karakter

Scherp, waaks.


Opvoeding

De toekomstige eigenaar van een Owcharka moet wel iemand zijn die geestelijk en fysiek sterk in zijn schoenen staat. Het ras heeft een goed gevoel voor goed en kwaad ontwikkeld en je mag jem daarom nooit opvoeden met harde hand en onredelijke straffen. De juiste baas kan op basis van wederzijds respect uit de strijd komen met een gehoorzame en zeer ktrouwe hond die niet alleen het gezin, maar ook het huis en de bezittingen zal verdedigen met zijn leven.


Beweging

Dit ras komt het beste tot zijn recht bij mensen die voldoende ruimte rond het huis hebben zodat de hond in zijn eigen bewegingsbehoefte kan voorzien. Omdat de dikke vacht de hond prima beschermt tegen allerlei weersinvloeden, kan je dit ras prima buiten houden.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Grof, recht, dicht onderhaar. Korte bovenharen van ca 3 - 5 cm


Verzorging

De Owcharka moet zo nu en dan geborsteld en gekamd worden, vooral op plaatsen waar zich makkelijk klitten vormen.


Bijzonderheden
sluit venster