rasinformatie van de Cesky Fousek


sluit venster

Cesky Fousek

Geschiedenis

De Cesky Fousek ( of Tsjechische Pointer ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Griffontype. De geschiedenis van de Cesky Fousek heeft zijn start in de Middeleeuwen, in het Koninkrijk van de Bohemen. Er zijn echter veel verhalen over het ontstaan in omloop, maar niet allemaal even goed gedocumenteerd. Dit ras stond aanvankelijk bekend als de 'Bohemian Water Dog' en 'Bohemian Whirehead Pointer'. Deze honden werden vooral voor de jacht gebruikt vanwege hun karakter, scherpte, uithoudingsvermogen en snelheid, en niet te vergeten hun vacht. De honden waren goed te trainen. In deze tijden bestonden geen andere draadhaar jachthonden, zodat dit ras vrij populair werd in Europa. Later zou dit ras bekend worden onder de naam Cesky Fousek. Omdat het ras werd gebruikt voor het fokken van andere draadhaar honden, lijkt de Cesky Fousek aan de wieg te hebben gestaan van andere rassen die later ontwikkeld werden. Maar de geschiedenis van de moderne Cesky, zoals we die nu kennen, heeft een triest begin. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was dit ras bijna uitgestorven. In 1924 werd derhalve een vereniging opgericht om het ras te redden van uitsterven. In 1931 werd de rasbeschrijving opgesteld. Er werd hard gewerkt aan de wederopbouw van dit ras, onder strenge eisen. Alle eisen en beslissingen over teven en reuen die al dan niet geschikt waren voor de fok werden nauwkeurig bijgehouden. In 1958 werd de Cesky Fousek officieel erkend door de FCI. Hij kan voor vele doeleinden worden gebruikt, onder andere voor de jacht, voor gedrag- en gehoorzaamheidstrainingen en als servicehond voor auditief en/of motorische gehandicapten. Deze Cesky is een middelgrote, ruwharige jachthond.


Sociale aanleg

Cesky Fouseks gaan prima om met honden en andere huisdieren, al kan hun jachtinstinct voor enkele problemen zorgen met bijvoorbeeld katten. Ook het gezelschap van kinderen kunnen ze prima verdragen, mits de kinderen de hond in zijn waarde laten.


Karakter

Schrander, gehoorzaam, levendig, hard.


Opvoeding

Omdat deze honden snelle en liergierige leerlingen zijn, is de opvoeding niet bijzonder moeilijk. Let er wel op dat de training afwisselend is, wanneer de hond constant hetzelfde moet doen, zal hij gaan protesteren.


Beweging

Deze jachthonden in hart en nieren hebben veel beweging nodig om kun energie kwijt te kunnen raken. Ben je niet in de gelegenheid met de hond te gaan jagen of heb je absoluut geen ambities in die richting, dan is het noodzakelijk de hond regelmatig naast de fiets te laten draven en hem onaangelijnd te laten rennen en spelen. Zo blijft de hond geestelijk en lichamelijk in goede conditie.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Dichte, korte onderwol die in de zomer geheel verdwijnt; 4 cm lang, goed aanliggend dekhaar vermengd met 6 cm lange haren die door het dekhaar heensteken.


Verzorging

De kwaliteit van de vacht bepaalt hoe vaak een Cesky Fousek geplukt moet worden: nooit, één keer per jaar of meerdere malen per jaar, waarbij de baard, snor en wenkbrauwen gespaard blijft. Tussen de trimbeurt door borstel je de hond zo nu en dan en knip je het tevel aan haar tussen de voetzolen weg. Controleer regelmatig of er in de gehoorgang ook haren groeien. Zo ja, verwijder deze dan.


Bijzonderheden
sluit venster