rasinformatie van de Cesky Terrier


sluit venster

Cesky Terrier

Geschiedenis

Uit kruisingen tussen Schotse Terriėrs en Sealyham Terriėrs ontstond in de jaren veertig de Cesky Terriėr, die ook wel Boheemse Terriėr wordt genoemd. Het was de bedoeling de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. Het resultaat van de erfelijkheidsgeleerde Frantisek Horak was een heuse Terriėr met zeer veel jachtpassie. Ondanks zijn Britse achtergrond werd de Cesky Terriėr in Tsjechiė al snel als een soort nationale hond beschouwd. Met dit ras hadden ze een hond in huis die in holen kon kruipen en die sterk genoeg was om de vos of das aan te kunnen. In de kynologie werd de Cesky Terriėr pas in 1965 erkend. Nog steeds is hij zeldzaam buiten het land van oorsprong. Daar staat hij vooral als vriendelijke, prettige gezelschapshond bekend. Sommige van de voor dit ras unieke eigenschappen, kunnen ook wijzen op een dosis Dandie Dinmont.


Sociale aanleg

Zijn sociale aanleg i goed ontwikkeld, want hij kan uitstekend opschieten met soortgenoten en andere huisdieren. Daarnaast is hij iver het algemeen lief voor kinderen. Ten opzichte van vreemden kan hij een wat afwachtende houding aannemen.


Karakter

Niet agressief zonder noodzaak, ondernemend.


Opvoeding

De opvoeding van deze hond stelt niet al te hoge eisen aan jou. Het is belangrijk dat je de pup al snel op een positieve manier laat kennismaken met allerlei mensen, dieren en situaties, zodat hij de kans krijgt evenwichtig op te groeien.


Beweging

De Cesky Terriėr heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. Hij ravot en speelt graag, maar vindt het heerlijk u te vergezellen op wandeltochten door het bos en over de hei.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Golvend, met zijdeachtige glans.


Verzorging

De Cesky Terriėr moet regelmatig geschoren worden, waarbij de beharing onder de buik en op de poten, maar ook het garnittur 9snor, baard en wenkbrauwen) lang gelaten wordt. Hou je de Cesky als huishond, dan moet dit scheren ongeveer viermaal per jaar gebeuren - showhonden hebben wat meer vachtverzorging nodig. Het langere haar moet, afhankelijk van de vachtkwaliteit, elke week tweemaal of vaker goed geborsteld en gekamd worden, zodat er geen klitten kunnen ontstaan. Knip het teveel aan haar tussen de voetzolen weg en verwijder losse haren uit de gehoorgang.


Bijzonderheden

Cesky Terriėrs worden altijd zwart geboren, maar de vacht kleurt later lichter op. Bij sommige exemplaen krijgt de vacht haar uiteindelijke kleur pas als de hond al twee jaar is.


sluit venster