rasinformatie van de Chihuahua langhaar


sluit venster

Chihuahua langhaar

Geschiedenis

Weet u wat de kleinste hond is? Veel mensen kennen de Chihuahua van naam, maar weten niets van de fascinerende geschiedenis van dit ras. Aangenomen wordt dat de kleine roestkleurige 'Techichi' een van de voorouders is. Verder zou hij kunnen afstammen van de een of andere Aziatische haarloze hond. De Azteken dachten dat Chihuahua's de menselijke ziel konden begeleiden en boze geesten konden afweren. De Chihuahua werd naar een staat in Mexico genoemd. Volgens sommigen hebben de Chinezen, met hun fetisjisme voor kleine vechtersbaasjes, iets met het ontstaan van het ras te maken. De Chinese bijdrage aan het ras kwam waarschijnlijk pas in een later stadium tot stand, wanneer er met de Chinese Crested werd gekruist. Het ras, zoals we het nu kennen, is het resultaat van het fokken met geselecteerde Amerikaanse exemplaren. De moderne Chihuahua bestaat in een kortharige en een langharige variŽteit. Ze zijn heel klein, maar hebben een reuzenmoed. Het zijn beslist geen doetjes en weten zich te verdedigen.


Sociale aanleg

Chihuahua's zijn sociale dieren en samenleven met honden en katten verloopt in de regel dan ook probleemloos. Vergeet niet dat een Chihuahua zo klein is dat hij gemakkelijk door grotere honden onder de voet kan worden gelopen. Dit ras is niet geschikt voor een gezin met jonge kinderen die het hondje als speelgoed zullen zien.


Karakter

Schrander, nieuwsgierig, aanhankelijk, moedig.


Opvoeding

Omdat dit kleine hondje vrij weinig schade kan aanrichten, wordt hij over het lagemeen niet of bijna niet opgevoed. Dit is jammer, want een Chihuahua is een leergierige leerling.


Beweging

Omdat Chihuahua's zo klein zijn, krijgen ze in principe binnenshuis voldoende beweging. Als je ze dat aanleert, kunnen ze hun behoefte op de kattenbak doen. Het ras is bevattelijk voor kou, natiigheid en tocht, en bij regenachtig weer is een jasje geen overbodige luxe.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Fijn en zijdeachtig, glad of licht golvend. Niet te dikke ondervacht gewenst. Vacht is langer, vormt pluimen op oren, nek, achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart.


Verzorging

De langharige hondjes moeten gewoon geborsteld en gekamd worden. Druppel de ogen regelmatig om traanstrepen tegen te gaan en kijk de tanjes regelmatig na op tandsteen, waarbij je bij jonge diertjes in de gaten houdt of tijdens het wisselen alles volgens plan verloopt. Houd de nageltjes kort.


Bijzonderheden

De Chihuahua is een prima keus voor mensen die niet zo veel ruimte in huis hebben. Je kan het hondje overal mee naartoe nemen en de voeding zal beslist geen grote aanslag plegen op jouw budget. Het is jammer dat het beestje nog maar al te vaak als een speelgoedje wordt gezien. Probeer niet te vergeten dat het diertje ondanks zijn formaat toch een echte hond is - met hondse behoeften.


sluit venster