rasinformatie van de Chinese Naakthond


sluit venster

Chinese Naakthond

Geschiedenis

De Chinese Gekuifde Naakthond, die ooit de 'eetbare Chinese hond' werd genoemd, stamt volgens sommigen af van een haarloze Afrikaanse voorouder. Door steeds met de kleinste hondjes te fokken, ontstond de moderne versie van dit ras. Deze honden gingen met Chinese zeelieden mee op de wilde vaart en hielden de schepen vrij van ongedierte. Tegen de 18e eeuw waren ze dan ook in Afrika, Azië, Europa en Amerika te vinden. Er is tegenwoordig zowel een kale als een behaarde variëteit, de Powderpuff, vaak in hetzelfde nest. Het wonderlijke is dat de Chinese Gekuifde Naakthond warmte kwijtraakt via zweetklieren en niet via hijgen. Dit ras is in China (zijn land van oorspong) zeldzaam, maar geniet een groeiende populariteit in het Westen.


Sociale aanleg

Als kinderen de hond in zijn waarde kunnen laten, is de omgang met hem geen enkel probleem. Ook in het gezelschap van soortgenoten en andere huisdieren zorgen ze zelden of nooit voor problemen.


Karakter

Levendig, aanhankelijk, vriendelijk.


Opvoeding

De Chinese Naakthonden zijn niet moeilijk op te voeden omdat ze intelligent zijn en snel begrijpen wat er van ze verlangd wordt.


Beweging

Dit ras past zich qua beweging aan aan jouw gezinssituatie.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Geen, behalve kuif op het hoofd en tamelijk lang haar aan de staartpunten en voeten.


Verzorging

De huid van de Chinese Naakthond moet zeer goed verzorgd worden. Eigenaren van een hond die tentoonstellingen boezoekt, scrubben de huis regelmatig (met een voor de mensen bestemde scrubcrème) om de dode huidcellen te verwijderen en de huid zacht te houden. Het belangrijkste is dat de huid veerkrachtig en egaal blijft en tegen uitdroging beschermd wordt. Met een goede lotion of crème gaat dit uitstekend. Met name de ongepigmenteerde delen van de huid zijn gevoelig voor zonlicht en we raden dan ook aan de hond hier niet al te lang aan bloot te stellen of een goede zonnebrandcrème te gebruiken.


Bijzonderheden

Bij behaarde honden vallen beschadigingen van de huis amper op, maar dit geldt niet voor de Chinese Naakthonden. Integendeel, hier zijn beschadigingen juist erg goed te zien. Een voordeel van dit ras is echter dat het erg schoon is en geen losse haren in huis achterlaat.
In één nestje kunnen beide variateiten (Naakte en Powder Puff) voorkomen.


sluit venster