rasinformatie van de Cirneco Dell Etna


sluit venster

Cirneco Dell Etna

Geschiedenis

Eeuwenoud ras afkomstig van Sicilië, één van de windhondenrassen die al in de antieke tijd leefden in de landen rond de Middellandse Zee, gespecialiseerd in de konijnenjacht.


Sociale aanleg

De hond kan ten opzichte van soortgenoten wat gereserveerd zijn, maar gaat over het algemeen erg goed om met exemplaren van zijn eigen ras. De omgang met de huiskat zal geen problemen opleveren, maar vreemde katten zullen doorgaans worden nagejaagd. Dit ras is lief en geduldig met kinderen. Vreemden worden in de regel wel aangekondigd, maar vervolgens blijft het daar dan ook bij.


Karakter

Levendig, vriendelijk.


Opvoeding

De Cirneco dell'Etna is relatief gemakkelijk op te voeden, mits de baas consequent is.


Beweging

Omdat de Cirneco dell'Etna veel behoefte aan beweging heeft, moet je hiervoor minimaal een uur per dag uittrekken. Lopen naast de fiets is een goede manier van lichaamsbeweging, evenals coursing.


Trainingen/hondensporten

Coursing geeft een goede lichaamsbeweging voor de Cirneco dell'Etna.


Beharing

Halflang stokharig, enigszins glad aanliggend; korter op hoofd, oren en ledematen.


Verzorging

De vacht van dit ras heeft niet veel verzorging nodig. Zo nu en dan borstel je de hond met een glanshandschoen. Controleer regelmatig of de gehoorgang schoon is en houd de nagels kort.


Bijzonderheden

De Cirneco dell'Etna wordt ook wel een halfwindhond genoemd, aangezien hij niet alleen op zijn neus, maar ook op zijn gehoor en zicht jaagt. Laat dit ras alleen onaangelijnd rondlopen als je er zeker van bent dat er geen wild in de buurt is, anders steekt het jachtinstinct van de hond de kop op en gaat hij zelfstandig op strooptocht. Cirneco's kunnen erg hoog springen en daarom doe je er verstandig aan je tuin van een degelijke, hoge omheining te voorzien. Deze hond vertoeft graag in de buurt van zijn baas - als kennelhond is hij dus volledig ongeschikt.


sluit venster