rasinformatie van de Curly Coated Retriever


sluit venster

Curly Coated Retriever

Geschiedenis

Omdat ze dol op water zijn, leven ze vaak in de buurt van meren en in kustgebieden. Hoewel de geschiedenis van dit ras niet volkomen bekend is, wordt toch vermoed dat er verwantschap is met Poedels, Waterspaniels en Lesser-Newfoundlands (nu uitgestorven). Ondanks de geheimzinnigheid wordt dit ras wel als één van de oudste Retrievers beschouwd. De eerste beschrijvingen dateren van 1803. Net als de andere Waterhonden met hun dichte vacht, kunnen deze honden uitmuntend waterwild apporteren. Deze hond is waarschijnlijk het eerste ras dat in Engeland voor serieus en uitgebreid apporteerwerk werd gebruikt. In 1860 kwam dit ras voor het eerst op een tentoonstelling in Birmingham. Curly Coated Retrievers zijn goede werkers en bovendien zeer aanhankelijke, kalme, maar waakse gezelschapshonden.


Sociale aanleg

Normaal gesproken gaan de Curly Coated Retrievers goed om met andere huisdieren. Met kinderen zijn ze meestal zeer geduldig, mits de kinderen de hond niet pesten. Komt er vreemd bezoek, dan kijken ze eerst de kat uit de boom, maar wanneer de nood echt aan de man is, staan ze zeker hun mannetje.


Karakter

Intelligent, gehoorzaam, waaks, vriendelijk.


Opvoeding

De Curly Coated Retriever is intelligent genoeg om snel te begrijpen wat je bedoelt. Het is belangrijk dat de training afwisseling en uitdaging biedt, want eentonige oefeningen zorgen er alleen maar voor dat deze hond zijn interesse verliest. Daarnaast is het ook belangrijk dat je te allen tijde consequent blijft.


Beweging

Deze Retriever is in de eerste plaats een werkhond die graag apporteert en van zwemmen houdt. De hond heeft voldoende beweging en bezigheden nodig. Een Curly Coated Retriever die niet beweegt en/of werkt, wordt ronduit lastig.


Trainingen/hondensporten

Je zou een jachttraining kunnen overwegen, maar er zijn ook voorbeelden bekend van honden die het in andere takken van hondensport goed doen. Wat je besluit, maakt niet uit, als je de hond maar voldoende beweging en bezigheden geeft.


Beharing

Dichte, korte krullen.


Verzorging

De vacht van deze hond moet zo weinig mogelijk geborsteld worden, anders trek je de vacht uit model, maar in de ruiperiode ontkom je niet aan borstelen. Na een borstelbeurt moet de vacht natgemaakt worden door de hond bijvoorbeeld te laten zwemmen of door de vacht af te sponsen. Hierdoor komt de krul weer terug in de vacht. Krijgt deze Retriever te veel vacht, dan mag je de vacht hier en daar met de schaar wat fatsoeneren.


Bijzonderheden
sluit venster