rasinformatie van de Dalmatische Hond


sluit venster

Dalmatische Hond

Geschiedenis

De Dalmatische Hond, DalmatiŽr of Dalmatiner heeft een lange geschiedenis vol geheimzinnigheid en onduidelijkheden. Het ras is oud, maar niemand kan zeggen hoe het is ontstaan of waarom. Vanwege hun opvallend gevlekte vachten zijn ze gemakkelijk te herkennen op oude schilderijen en andere kunstwerken uit Europa, AziŽ en Afrika. Volgens sommigen zou de eerste gedocumenteerde verschijning in de moderne tijd in DalmatiŽ (in het vroegere JoegoslaviŽ) hebben plaatsgevonden. De rasnaam wordt ook op verschillende andere manieren verklaard. Dalmatiners hebben door de eeuwen heen allerlei rollen vervuld. Ze trokken met zigeuners mee, als waak- en gezelschapshond. In tijden van oorlog liepen ze wacht; in vredestijd waren ze herdershond, veedrijver, ongedierteverdelger en retriever. Ook hebben ze in circussen en theaters gewerkt. Maar ze zijn waarschijnlijk het bekendst als begeleider en bewaker van koetsen. Wat daar precies de betekenis van was, is niet bekend. Misschien moesten ze de weg vrij maken voor de koetsen, de mensen en hun eigendommen beschermen. Of waren ze alleen maar statusverhogend voor de reizenden? Feit is, in Engeland waren ze bekend vanaf het begin van de 18de eeuw. In de 19de eeuw werd dit ras door de brandweer gebruikt, omdat ze zo goed met paarden om konden gaan. Tegenwoordig zijn Dalmatiners gezelschapshond en showhond. Ze vallen meteen op door hun aparte vacht. Goed opgevoede honden zijn kalm, fit en erg trouw ten opzichte van 'hun' mensen.


Sociale aanleg

Voor kinderen zijn deze honden prima speelkameraadjes, al kunnen ze soms wat te onstuimig zijn in gezelschap van kleine kinderen. Ook met honden en andere huisdieren hebben ze normaal gesproken geen enkel probleem. Afhankelijk van het individuele karakter van de hond treedt hij waaks of eerder wat laconiek op bij vreemd bezoek.


Karakter

Vrolijk, waaks, oplettend, lief met kinderen.


Opvoeding

Deze hond is absoluut geen moeilijke leerling. Als je hem uitbundig beloont wanneer hij iets goed heeft gedaan, zal hij al snel begrijpen wat je bedoelt. De DalmatiŽr kan zich Oost-Indisch doof houden als je hem iets beveelt waar hij geen zin in heeft. Houd in een dergelijk geval voet bij stuk en laat je niet verwurwen.


Beweging

De DalmatiŽr past zich aan jouw gezinssituatie aan, maar je doet hem zeker te kort als je met hem driemaal daags een ommetje maakt. Lopen naast de fiets, zwemmen, spelen en los rennen door de bossen of op de heide doen hem goed. Vermijd al te zware belasting tot de hond volledig is uitgegroeid.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, hard, glad, glanzend.


Verzorging

De DalmatiŽr verliest relatief veel haar in huis. Met een rubberen handschoen is het mogelijk in de ruiperiode dagelijks de losse haren te verwijderen.


Bijzonderheden

Het is erg moeilijk goede tentoonstellingsexemplaren te fokken. DalmatiŽrs worden wit geboren en krijgen in de loop der tijd hun tekeningen. Sommige puppy's worden doof geboren en we raden je daarom aan jouw puppy alleen bij een betrouwbare fokker te kopen.


sluit venster