rasinformatie van de Dashond langhaar


sluit venster

Dashond langhaar

Geschiedenis

Andere benamingen van de hond: Teckel of Dachshund. Kortbenige honden zijn al zeer lang afgebeeld, zoals uit oude Egyptische, Griekse en Chinese kunst blijkt. Het zou een afstammeling zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund, of de Duitse Brak. Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de directe voorouders van de Teckel aan het werk bij de jacht op de das. Ze zullen sindsdien nog wat van type zijn veranderd, maar aan het feit dat Teckels al eeuwen bestaat, twijfelt niemand. Misschien kwamen ze zelfs al in Romeinse tijd voor. De Teckel heet officieel Dashond. Dat verwijst naar zijn vroegere werk, het aanpakken van de das. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. Hij zocht de das ook op onder de grond, vandaar zijn korte benen. Dashonden zijn trouwens, als alle Duitse jachthonden, zeer veelzijdig. De Teckel heeft niet alleen een lange geschiedenis als werkhond. In de kynologie was hij al in de 19de eeuw populair. Er ontstonden allerlei clubs die waren gericht op de jacht, op werkproeven ( waarbij bijvoorbeeld sporen worden uitgewerkt ) en op tentoonstellingen. In 1888 werd de Duitse rasvereniging opgericht voor de kortharige variŽteit. In 1880 werd in Engeland de eerste rasstandaard opgesteld.


Sociale aanleg

Ook bij de Langharige Dashond komt het gezin op de eerste plaats, al zijn ze tegenover vreemden wat vriendelijker dan de kortharige exemplaren. De hond kan goed opschieten met kinderen, mits hij al op jonge leeftijd positieve ervaringen met kinderen heeft kunnen opdoen. Over het algemeen gaan ze ook goed om met soortgenoten. De omgang met kleine huisdieren kan echter op problemen stuiten - de honden blijven natuurlijk jachthonden! Ook het gezelschap van katten wordt getolereerd, maar ook hier geldt weer dat je de hond dan al vroeg moet laten wennen aan deze dieren. Wanneer dat is gebeurd, kan er een uitstekende relatie tot stand komen.


Karakter

Schrander, waaks, vrolijk, ongehoorzaam, aanhankelijk.


Opvoeding

Langharige Dashonden zijn wat gemakkelijker op te voeden dan kortharen, maar ook voor langharen geldt dat het eigenzinnige dieren zijn die heel wat geduld en doortastend optreden van de baas verlangen.


Beweging

De Langharige Dashond heeft relatief veel beweging nodig. Neem hem dus regelmatig mee op langere wandelingen.


Trainingen/hondensporten

Het is een verstandig besluit om met dit ras een puppycursus te volgen.


Beharing

Lang, zacht, glad en glanzend, kort op het hoofd en aan de voorkant van de benen.


Verzorging

Deze Dashond is tevreden met zo af en toe een borstelbeurt, waarbij de plaatsen waar zich gemakkelijk klitten vormen extra aandacht nodig hebben. Als dat nodig is, knip je het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg. Houd de nagels kort.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 13 jaar.

sluit venster