rasinformatie van de Dobermann


sluit venster

Dobermann

Geschiedenis

De Dobermann is genoemd naar zijn 'uitvinder', de Duitse deurwaarder en hondenvanger Friedrich Ludwig Dobermann (1836-1894). Hij wilde een sterke werkhond fokken die allerlei taken aankon, maar in de eerste plaats wilde hij een hond die hem kon beschermen tegen woedende, nalatige belastingsbetalers en hun grommende waakhonden. Welke rassen hij kruiste, is niet precies bekend. Vermoedelijk waren het Rottweilers, Duitse Pinschers en Black and Tan Terriėrs. De Dobermann heeft de kleur en de kracht van de Rottweiler in combinatie met de snelheid en de vastberadenheid van de Pinschers en Terriėrs. De moderne Dobermann wordt ook gefokt op kalmte en trouw. Lichamelijk zijn 'Dobers' gespierd, evenwichtig van lichaamsbouw en sterk. Behalve black and tan, zijn ze er ook in bruin met tan en blauw met tan. Dobermanns zijn niet alleen als waak- en verdedigingshond populair. Ze zijn ook erg in trek als gezelschapshond. Vanwege hun spontane, intelligente aard kunnen ze in veel disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Ze zijn iets minder populair dan Duitse Herdershonden. Als ze goed worden gesocialiseerd en opgevoed, zijn het goede gezelschapshonden.


Sociale aanleg

Een goed opgevoede en gesocialiseerde Dobermann kan het prima vinden met honden, andere huisdieren en kinderen. Ongewenste bezoekers worden tot staan gebracht.


Karakter

Trouw, onbevreesd, moedig, waaks, scherp, schrander.


Opvoeding

Deze sterke, elegante hond moet zeer evenwichtig, consequent en in een harmonieuze omgeving opgevoed worden. Heb je weinig ervaring met het opvoeden van honden, dan raden we je absoluut af deze hond aan te schaffen. Veel Dobermanns worden neurotisch als ze in hun jeugd verkeerd begeleid (helaas komt dit nog veel te vaak voor), met als gevolg dat ze angstig en/of bijterig worden, terwijl ze van nature een eerlijk karakter hebben. Wees altijd duidelijke en eerlijk tegen een Dobermann; hits hem niet op en laat plagen achterwege.


Beweging

Een Dobermann laat zich niet afschepen met een dagelijks blokje om. Hij is gebouwd op snelheid en heeft een groot uithoudingsvermogen. Ga met hem zwemmen of laat hem naast de fiets lopen of rennen in de bossen.


Trainingen/hondensporten

Dobermanns zijn uitermate geschikt voor de africhting, maar begin hier niet te vroeg mee en leg zeker in het begin niet te veel druk op de hond - forceer niets! Laat een Dobermann pas aan het 'grote' werk beginnen als hij iets ouder is. Dit ras is geschikt voor allerlei takken van hondensport.


Beharing

Kort, dicht en hard.


Verzorging

De vacht van de Dobermann heeft niet erg veel verzorging nodig. In de ruiperiode kan je een rubberen handschoen met nopjes gebruiken om de dode en losse haren te verwijderen. Houd de nagels kort en kijk het gebit zo nu en dan na op aanslag of tandsteen.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 14 jaar.

sluit venster