rasinformatie van de Duitse Brak


sluit venster

Duitse Brak

Geschiedenis

De Duitse Brak is één van de vele Brakkensoorten die wij tegenwoordig kennen. De Duitse Brak ( of Deutsche Sauerland Bracke, Deutsche Bracke, Duitse Hound ) wordt in Duitsland ook wel 'Olper Brak' genoemd, hoewel deze naam de laatste jaren minder wordt gebruikt. De rasstandaard voor dit ras werd in 1955 in Olpe vastgesteld door de Deutsche Brackenclub. Van de vroeger talrijke Brakkenrassen is in Duitsland slechts de Westfälische Bracke ( Westfaalse Brak ) bewaard gebleven. Door samengaan van de driekleurige Sauerlander Holzabracke met plaatselijke Steinbracken ontstond een eenheidstype dat sinds 1900 "Deutsche Bracke" ( Duitse Brak ) genoemd wordt. Men beweert ook dat hij afstamt van karakteristieke Keltische Hounds, die warme sporen volgden. Alleen de Duitse Brak bestaat nog als herinnering aan het type Hounds wat in die streek ooit talrijk floreerde. In Duitsland wordt vooral gefokt op jachteigenschappen. De oude Duitse Brak werd gebruikt als speurhond naar koude en warme sporen in de bossen van Duitsland, waarbij het het nodige geluid kon maken, maar het op bevel ook kon laten. In hoofdzaak werd de hond gebruikt voor het luid achtervolgen van het wild. De Duitse Brak is een prettige hond in huis. Het is een rustige hond die pas buiten echt actief wordt.


Sociale aanleg

Duitse Brakken zijn sociale honden en on gezelschap van soortgenoten zullen ze zelden of nooit voor problemen zorgen. Ook met kinderen kunnen ze prima overweg. Komt er vreemd bezoek of ruikt hij onraad, dan zal de Duitse Brak zich laten horen. Socialiseer dit ras goed met katten en andere huisdieren. Bij vreemd bezoek kijken ze eerst de kat uit de boom.


Karakter

Levendig, vriendelijk, aanhankelijk.


Opvoeding

Deze hond is niet zo heel erg moeilijk op te voeden. De honden hebben redelijk snel door wat er van ze verwacht wordt. Ze mogen nooit gedrild worden, want dan verpest je hun open en vriendelijke krakter. Met geduld, liefde en begrip, een een consequente handelswijze komt de eigenaar een heel eind.


Beweging

Het ras is uitermate geschikt voor zweetwerk en de jacht op haas, konijn en vos. De meeste exemplaren zwemmen graag. Ben je niet van plan met deze hond te gaan jagen, zorg er dan voor dat er op een andere manier aan zijn bewegingsbehoefte voldaan kan worden. Ook de Duitse Brak heeft de neiging zijn neus achterna te gaan als hij een interessant spoor oppikt. Laat hem daarom niet zomaar onaangelijnd rondlopen.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Voor kort haar relatief lang, grof en dicht.


Verzorging

De Duitse Brak heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Haal zo nu en dan een rubberen borstel over de vacht om de dode en losse haren te verwijderen. Controleer regelmatig of de gehoorgang schoon is en vergeet niet bij de verzorging van de nagels dat Duitse Brakken vrij lange nagels behoren te hebben.


Bijzonderheden
sluit venster