rasinformatie van de Duitse Dog


sluit venster

Duitse Dog

Geschiedenis

De Duitse Dog (of Deense Dog, German Boarhound, Alano, Dogo Aleman) stamt af van de alauns, grote honden van de Alanen, een Iraans volk, dat tijdens de Grote Volksverhuizing (5de eeuw) in Europa terecht kwam. De alauns waren stevige dogachtigen, waarvan een bepaald type voor de jacht en een ander type als waak- en verdedigingshond werd gebruikt. Door inkruising van windhonden (Greyhound) zou de Duitse Dog sneller en iets lichter van bouw zijn geworden. Ze werden ook wel de Apollo onder de honden genoemd. Duitse Doggen werden zowel als waakhond, maar ook als gezelschapshond een legende. Als ze goed zijn gesocialiseerd, zijn ze kalm en waardig.


Sociale aanleg

In de regel kunnen deze Doggen goed opschieten met soortgenoten, andere huidieren en kinderen. De meeste zijn wat terughoudens ten opzichte van vreemden, maar bekenden van de familie krijgen een uitbundige begroeting.


Karakter

Levendig, vriendelijk, aanhankelijk, schrander, terughoudend voor vreemden.


Opvoeding

De Duitse Dog groeit in een zeer korte periode op tot een extreem grote hond. Je moet de hond daarom al op zeer jonge leeftijd leren dat hij niet aan de lijn mag trekken. Voed hem met veel begrip en in een harmonieuze omgeving xonsequent op. Duitse Doggen zijn erg gevoelig voor de intontatie van jouw stem en vaak is een vriendelijk verzoek dan ook voldoende om de hond te laten doen wat je wilt.


Beweging

Deze sterke en elegante honden hebben tamelijk veel beweging nodig. Ze zijn zeker te porren voor onaangelijnd rennen en ravotten in de vrije natuur. Wanneer de hond voldoende is uitgegroeid, kan je overwegen de hond naast de fiets te laten lopen, maar alleen als de hond goed onder appel staat. Doggen die buitenshuis voldoende beweging krijgen, zijn in huis erg rustig.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort en glanzend.


Verzorging

De vacht van de Duitse Doggen heeft relatief weinig verzorging nodig. In de ruiperiode kan je het beste met een rubberen borstel het dode en losse haar uit de vacht verwijderen. Laat deze hond altijd op een zachte plaats liggen, zodat je het ontstaan van ontsierlijke ligplekken voorkomt. Snelgroeiende honden als de Duitse Dog moeten met beleid worden grootgebracht. Een eerste vereiste is een zeer goede voeding. Daarnaast laat je een jonge Duitse Dog gedoseerd bewegen. Leg niet te veel druk op de hond, forceer niets en vermijn vermoeidheid, want dit alles kan zich wreken op de ontwikkeling van botten, pezen en spieren. Duitse Doggen horen niet in een kennel thuis en stellen comfort zeer op prijs.


Bijzonderheden
Gemiddelde leeftijd: 7 jaar.

sluit venster