rasinformatie van de Duitse Herder


sluit venster

Duitse Herder

Geschiedenis

De Duitse Herdershond ( of Deutsche Schaferhund, Alsatian ) was altijd al een prima herders- en werkhond. Maar vooral nu blijkt hoe veelzijdig dit ras is. Het ras is gefokt uit een onbekend aantal verschillend Duitse Herdershonden. De moderne raskenmerken werden rond het begin van de 20e eeuw vastgelegd door zorgvuldige, selectieve fokkerij. Hij werd niet alleen op uiterlijk gefokt, maar vooral op temperament en de geschiktheid om te worden afgericht. Dit ras is zuiver Duits van oorsprong, maar werd voor het eerst in Groot-BrittanniŽ getoond als de 'Duitse Schapenhond'. Duitse Herdershonden zijn gehoorzaam, trouw, rustig en alert en in staat om van alles te leren. Ooit waren het schaapshonden en bewakers van boerderijen, maar nu worden ze onder meer gebruikt als bijzonder talentvolle waak- en verdedigings-, speur-, geleide-, politie- en rampenhond. Het lichaam van de Duitse Herdershond is ideaal aangepast aan werken. Het is stevig, compact, niet te groot en niet te klein, snel en behendig. Deze honden zijn sterk genoeg om lichamelijke uitdagingen aan te gaan, maar tegelijkertijd zijn ze subtiel, zodat ze allerlei problemen kunnen oplossen. Ze hebben een fijne neus en een sterk beschermend instinct. Ze zijn intelligent, ondernemend en gehoorzaam tegelijk. Daarin schuilt hun succes als gezelschaps- en showhond. Duitse Herdershonden zijn niet voor niets populair. Door de populariteit is de kwaliteit van de hond achteruit gegaan, wat zowel in zijn aard als in de fysieke gesteldheid naar voren komt. Gelukkig hebben verantwoordelijke fokkers met behoorlijk succes gepoogd deze kwaliteit weer terug te brengen. De Duitse Herder is dol op de mensen die hij goed kent, maar iets afstandelijker tegen onbekenden. Voor succes als gezelschapshond moeten ze goed worden gesocialiseerd en opgevoed. Ze hebben veel behoefte aan geestelijke en lichamelijke stimulatie.


Sociale aanleg

Duitse Herder kunnen, mits ze goed gesocialiseerd zijn, prima overweg met soortgenoten, andere dieren en kinderen, maar ongewenste bezoekers worden tot staan gebracht. Van nature zijn deze Herdershonden erfvast, wat betekend dat ze geen neiging vertonen tot weglopen.


Karakter

Waardig, trouw, eerlijk, intelligent. Gereserveerd tegen vreemden.


Opvoeding

De Duitse Herder is in de hele wereld de meest gebruikte blindengeleidehond, lawinehond, speurhond, waak- en verdedigingshond en politiehond. Dit ras biedt vele mogelijkheden. De hond wilt graag leren, is intelligent en leert relatief snel. Werk veel met je stem. Het overgrote deel van de Duitse Herders aanbidt zijn baas en heeft veel behoefte aan contact. Wanneer je dus weinig tijd hebt, doe je er verstandig aan geen Duitse Herder aan te schaffen. In zijn land van oorsprong wordt de Duitse Herder nog steeds ingezet als herdershond bij de kudden.


Beweging

Mensen die de Duitse Herder als huishond houden, gaan nogal eens voorbij aan het feit dat deze honden graag willen werken voor hun baas. Het doet de hond geen goed als je hem louter en alleen voor de gezelligheid in huis houdt en hem geen enkele bezigheid biedt. Voor alle grote honden geldt dat een jonge hond tijdens de opgroeifase al zijn energie en bouwstoffen nodig heeft voor de ontwikkeling van botten, pezen en spieren. Onherstelbare schade kan veroorzaakt worden doordat de hond in deze periode te zwaar belast wordt, en dat geldt ook voor te veel of kwalitatief slecht voedsel. Duitse Herders kunnen zeer goed in een buitenkennel gehouden worden, mits ze voldoende beweging en aandacht krijgen.


Trainingen/hondensporten

Behendigheid, africhting, speuren en nog vele andere cursussen zijn met de Duitse Herder te volgen. Voor gehoorzaamheidsproeven slagen de meeste met lof.


Beharing

Dicht, recht, hard, stokharig en goed aanliggend.


Verzorging

De vacht van deze hond heeft relatief weinig verzorging nodig. Met name in de ruiperiode kan het zogenaamde herdersharkje goed van pas komen om de dode en losse haren te verwijderen.


Bijzonderheden

De Duitse Herders vormen op dit moment het engie ras waarvan er een overkoepelend orgaan bestaat dat de belangen van het ras wereldwijd behartigt: de W.U.S.V. te Duitsland. Dit overkoepelende orgaan heeft meer dan een half miljoen leden, verspreid over 60 landen.


Gemiddelde leeftijd: 12 jaar.

sluit venster