rasinformatie van de Duitse Pinscher


sluit venster

Duitse Pinscher

Geschiedenis

In bouw en kleur lijkt de Duitse Pinscher of kortweg 'Pinscher' wel wat op een Dobermann. Hij heeft dan ook aan het ontstaan van dat ras bijgedragen en is bovendien verwant aan de Dwergpinscher en de verschillende Schnauzers. Andere bronnen beweren dat hij een latere representatie is van de oude Black and Tan-Terriėr, die in Duitsland enkele veranderingen heeft ondergaan. Vroeger waren Pinschers en Schnauzers erf- en stalhond en waakse ongedierteverdelgers. Pinschers trokken altijd op met de mens. Dat weerspiegelt zich in hun karakter. Ze zijn erg aan mensen gehecht, leren gemakkelijk en willen zich graag met alles bemoeien. Het zijn felle waakhonden met veel energie en bewegingsdrang. Na de Tweede Wereldoorlog dreigden ze bijna te verdwijnen. Maar dankzij de inspanningen van Werner Jung en andere liefhebbers, heeft de Pinscher toch een plaatsje als gezelschapshond weten te veroveren.


Sociale aanleg

Over het algemeen gaan Duitse Pinschers zeer goed met kinderen om. Visite wordt in eerste instantie luidkeels aangekondigd, maar daarna is het vrij snel goed. Een Duitse Pinscher verdedigt zijn terrein en zijn baas en diens gezin tot het uiterste tegen kwaadwillenden. De omgang met andere huisdieren levert in de regel geen enkel probleem op.


Karakter

Vrolijk, beweeglijk, oplettend, betrouwbaar, onvermoeibaar.


Opvoeding

Duitse Pinschers zijn snelle en leergierige leerlingen. Je moet ze enigszins streng, maar wel liefdevol en consequent opvoeden.


Beweging

Dit ras heeft een gemiddelde behoefte aan beweging. De honden lopen graag mee als je een stukje gaat fietsen, maar heb je daar niet zo veel tijd voor, dan is driemaal daags een blokje om en daarnaast wat met de hond spelen in de tuin ook voldoende.


Trainingen/hondensporten

Dit ras heeft de mogelijkheden om in de verschillende takken van de hondensport uitstekend te presteren.


Beharing

Kort, dicht en glanzend.


Verzorging

De Duitse Pinscher heeft eigenlijk niet zo veel verzorging nodig. Om de dode haren te verwijderen, borstel je de vacht zo nu en dan.


Bijzonderheden
sluit venster