rasinformatie van de Duitse Staande Hond draadhaar


sluit venster

Duitse Staande Hond draadhaar

Geschiedenis

Jachthonden moeten kunnen werken in allerlei terrein en weersomstandigheden (dicht struikgewas, rotsen, water, en kou). De Duitse Staande Hond, Draadhaar of de Deutscher Drahthaariger Vorstehhund moest deze uitdagingen aankunnen en ontwikkelde een speciale vacht als bescherming. De ruwe vacht is recht en ligt glad aan tegen het lichaam. Ruige wenkbrauwen en een baard beschermen ogen en gezicht. De wollige ondervacht geeft warmte in de winter. Dit veelzijdige ras combineert allerlei staande jachthonden, waarbij de beste kwaliteiten van iedere vooroudr bewaard zijn gebleven, zoals een geweldig fijne neus, grote moed en behendigheid. Dit ras werd in zijn geboorteland Duitsland in 1870 erkend, alhoewel het reeds in middeleeuwse geschriften vermeld wordt. De huidige Duitse Staande Draadhaar werd gefokt uit de Poedelpointer en de Korthals Griffon. Hij is zodanig gehard dat hij hij zich tijdens de jacht niet zal laten weerhouden door braamstruiken waar hij doorheen moet.


Sociale aanleg

Dit ras kan het over het algemeen prima vinden met andere honden en huisdieren. Ten opzichte van kinderen stellen ze zich in de regel geduldig op. Bekenden van het gezin worden vriendelijk begroet, maar deze hond kan ook waaks zijn als dat nodig mocht zijn.


Karakter

Schrander, gehoorzaam, levendig, hard.


Opvoeding

Draadharige Duitse Staanders zijn intelligen en leren redelijk snel, al hebben ze wel een eigenaar met een consequente aanpak nodig. Net als hun korthartige familieleden zijn ze graag bezig en vinden ze werken voor hun baas heerlijk. Het zijn uitstekende all-round jachthonden. Draadharige exemplaren zijn doorgaans wat dominanter dan de kortharige variant.


Beweging

De Duitse Staande Hond draadhaar komt het beste tot zijn recht in een sportief gezin. Dit ras neemt geen genoegen met driemaal daags een ommetje, maar heeft veel beweging nodig. De meeste zwemmen en apporteren graag. Wanneer de hond voldoende beweging en bezigheden krijgt, is hij in huis rustig.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Ruw, draadhaar, 2 - 4 cm lang, zeer hard, glad liggend.


Verzorging

De vacht behoort zo hard mogelijk te zijn en mag er niet rommelig uitzien. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht zal deze nooit of zo nu en dan geplukt moeten worden. Tussen de plukbeurten door moet je de hond ongeveer eens per week goed borstelen. Uiteraard controleer je ook nu weer regelmatig of de gehoorgang goed schoon is.


Bijzonderheden
sluit venster