rasinformatie van de Duitse Staande Hond korthaar


sluit venster

Duitse Staande Hond korthaar

Geschiedenis

In de 19de eeuw, toen Duitse jagers een veelzijdige jachthond nodig hadden, begonnen zij Spaanse Pointers en Engelse Pointers, Engelse Foxhounds en een aantal plaatselijke Staande Jachthonden te kruisen. Uit de combinatie van deze rassen is de Duitse Staande Hond Korthaar of de Deutscher Kurzhaariger Vorstehhund ontstaan. Deze honden waren intelligent en hadden een bijzonder fijne neus. Door verdere experimentele fokkerij ontstond een effectief en vlot jagende hond met een waterafstotende vacht, een fraai uiterlijk en een goede gehoorzaamheid. De Duitse Staande Hond is een populaire, veelzijdige jachthond, maar ook een aanhankelijke gezelschapshond.


Sociale aanleg

Duitse Staanders kunnen het over het algemeen prima vinden met soortgenoten, andere huisdieren en kinderen. Hoewel ze eigenlijk tegenover iedereen vriendelijk zijn, kunnen ze ook zeer waaks zijn.


Karakter

Energiek, vriendelijk, gehoorzaam, trouw.


Opvoeding

Gezien de intelligentie en werkwilligheid van deze hond is hij niet moeilijk op te voeden, al heeft hij wel een eingeaat met een consequente aanpak nodig. Deze honden zijn graag bezig en vinden werken voor hun baas heel plezierig. Het zijn uitstekende all-round jachthonden.


Beweging

Deze kortharige Duitse Staander komt het beste tot zijn recht binnen een sportief gezin. Houd er rekening mee dat deze hond in eerste instantie een jachthond is die graag bezig is en zich niet wil of kan aanpassen aan een gezapig leven. De meeste zwemmen en apporteren graag. Ben je niet in de gelegenheid met de hond te gaan jagen, dan moet je regelmatig lange wandelingen met hem maken, waarbij je de hond onaangelijnd laat rennen en spelen. Wanneer de Duitse Staander op deze manier voldoende beweging krijgt, is hij in huis rustig.


Trainingen/hondensporten
Beharing

Kort, dicht, grof en hard.


Verzorging

Deze hond heeft niet veel vachtverzorging nodig. Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in een goede conditie te houden. Controleer af en toe of de oren schoon zijn.


Bijzonderheden
sluit venster